ГоловнаЕкономікаБізнес

Колишній в.о. голови правління банку отримав умовний термін за службову недбалість

Суд засудив екс-голову правління банку "Таврика" до п'яти років в'язниці умовно.

Колишній в.о. голови правління банку отримав умовний термін за службову недбалість
Фото: tvi.ua

Апеляційний суд Києва засудив до п'яти років в'язниці умовно колишнього виконувача обов'язків голови правління банку "Таврика" Анатолія Дроб'язко за службову недбалість (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу).

Про це свідчать матеріали суду.

23 лютого 2011 року Дроб'язка було призначено в.о. голови правління банку "Таврика", проте в березні Нацбанк відмовив в узгодженні його призначення в зв'язку з "відсутністю у нього бездоганної ділової репутації". У січні 2012 року НБУ повторно відмовив банку в узгодженні кандидатури Дроб'язка, у зв'язку з чим було прийнято рішення про його звільнення.

Згідно з матеріалами суду, Дроб'язко з лютого 2011-го по січень 2012 року "неналежним чином виконував свої службові обов'язки, що спричинило зарахування банку до категорії неплатоспроможних".

Так, 16 листопада 2011 року "Таврика" відкрила кореспондентський рахунок в австрійському Meinl Bank Aktiengesellschaft. 22 грудня між Meinl Bank і компанією "Вінтен Трейдинг ЛТД" було укладено договір позики на суму $50 млн для фінансування будівельних проектів в Україні, які повинні здійснюватися компанією ВАТ "Трест "Південзахідтрансбуд". Того ж дня Дроб'язко на прохання колишнього голови спостережної ради уклав з Meinl Bank договір відповідального зберігання та застави в сумі $26,5 млн, які були зараховані на кореспондентський рахунок як гарантії забезпечення виконання взятих зобов'язань компанією "Вінтен Трейдинг ЛТД".

Слідство зазначає, що Дроб'язко не провів облік цього зобов'язання, а також не сформував резерв для покриття кредитного ризику. В результаті невиконання "Вінтен Трейдинг ЛТД" своїх зобов'язань перед Meinl Bank останній списав $26,5 млн з кореспондентського рахунку банку.

"Результатом укладення договору між "Таврикою" і Meinl Bank без формування необхідних резервів стала втрата активів банку і неможливість виконання ним вимог вкладників та інших кредиторів", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, 20 грудня 2012 року Нацбанк зарахував банк "Таврика" до категорії неплатоспроможних. Фонд гарантування вкладів продовжував ліквідацію банку "Таврика" двічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram