ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" збанкрутує в разі програшу "Газпрому" в Стокгольмському суді

При цьому російська компанія не зможе стягнути всю суму позовних вимог.

"Нафтогаз" збанкрутує в разі програшу "Газпрому" в Стокгольмському суді
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

У разі програшу російському "Газпрому" в Стокгольмському суді "Нафтогаз" збанкрутує, заявив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко.

"Якщо ми програємо... Ми вважаємо, що ймовірність цього досить низька. [...] Навіть якщо буде відповідне рішення, то це будуть зобов'язання "Нафтогазу", не України. Держава не покриває жодних зобов'язань "Нафтогазу", вона не несе відповідальності за зобов'язаннями "Нафтогазу". Тобто "Нафтогаз" просто буде банкрутом, відповідно, наші активи під час ліквідації "Нафтогазу" будуть рапродаватися, і кредитори отримуватимуть кошти згідно з чергою", - сказав він під час відеоінтерв'ю виданню "Новое время".

За словами Вітренка, газотранспортна система не потрапить під стягнення, оскільки нею володіє держава, а не "Нафтогаз", а дозволи на видобуток вуглеводнів, за законом, не можуть бути передані третій особі.

"Що можна забрати в "Нафтогазу"? Якісь старі будівлі, старе бурове обладнання, старі автомобілі, але цінність усіх цих активів значно нижча, ніж 50 млрд доларів [сума претензій "Газпрому"]. Крім того, ми маємо інших кредиторів , які в разі банкрутства захочуть отримати свої кошти, тому будуть певні складнощі у "Газпрому" отримати фінансові ресурси, навіть якщо ми програємо", - сказав він.

За словами Вітренка, сумарні вимоги "Газпрому" становлять близько 80 млрд доларів, з них близько 50 млрд доларів - це затребувана компенсація за нормою "бери або плати". Ще 30 млрд доларів "Газпром" може потенційно отримати, а "Нафтогаз" втратити до кінця дії контракту, якщо арбітраж підтвердить правомірність поточної редакції контракту купівлі/продажу газу.

Сумарні позовні вимоги "Нафтогазу" становлять близько 50 млрд доларів: 30 млрд доларів - грошова компенсація за переплачену вартість газу і недоотримані доходи від транзиту, ще 15 млрд - потенційний зиск в разі внесення змін у транзитний контракт.

За словами Вітренка, рішення щодо контракту купівлі/продажу газу очікується у квітні, транзиту - в червні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram