ГоловнаЕкономікаБізнес

Підвищення квартплати в Києві відбудеться з 1 липня

Квитанції з новими тарифами прийдуть в серпні.

Підвищення квартплати в Києві відбудеться з 1 липня
Фото: slovo.odessa.ua

Підвищення квартирної плати в будинках Києва, що обслуговуються комунальними експлуатаційними компаніями, відбудеться з 1 липня.

Про це на брифінгу в суботу повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелєєв.

"Дійсно, в місті Києва планується коригування тарифів з 1 липня. Це означає, що з новими тарифами квитанції громадяни отримають у серпні. Тариф, який з 2010-2011 років не змінювався і був на рівні 3 гривень у середньому зараз міняємо на 5,80 за метр квадратний", - сказав він.

"Два роки нас просили скорегувати ... Ми відмовляли, тому що є межі платоспроможності людей. Зараз ситуація більш-менш стабілізувалася, і ми змушені йти на такий крок, тому що зобов'язані зберегти працездатність підприємств і їхніх працівників, яких вже і так не вистачає", - цитує Пантелєєва "Інтерфакс-Україна".

До складу квартплати входить більш як 20 послуг від прибирання до утримання ліфтів та внутрішньобудинкових систем, вивезення сміття, поточного ремонту. За його словами, нові тарифи дозволять підняти якість надання таких послуг. "Сподіваємося на розуміння киян. Ми беремо на себе зобов'язання контролю якості", - наголосив заступник голови КМДА.

Начальник управління цінової політики департаменту економіки й інвестицій КМДА Василь Яструбинський уточнив, що в Києві більш як 11 тисяч будинків, з яких місто підвищило квартплату для 8327. У будинках, які обслуговуються приватними компаніями, ОСББ або ЖБК, тарифи доходять до 10 грн за квадратний метр.

Начальник управління додав, що середня зарплата в місті з 2011 року зросла з 3,44 тис. грн до 10-11 тис. грн, тариф на електроенергію - з 0,24 грн до 1,68 грн за кВт-год, тарифи на опалення - в чотири рази.

"Все росло в 1,5-3-4-7 разів. Обслуговуючі організації стали збитковими. Помилка була, що довго тримали тарифи, а тепер повинні різко піднімати, тоді як комерційні підвищували щороку на 10-20-30%", - сказав він.

Яструбинський уточнив, що з 8237 будинків тариф до 3 грн за кв. м буде у 63 будинків, де є мінімальні послуги, від 3 до 4 грн - у 390 будинків, або 4,7%, від 4 до 5 грн - у 1 187 будинків, або 14%. За його словами, на тарифи від 5 до 7 грн припадає 72% всіх будинків, що обслуговуються комунальними підприємствами. Ще 600 будинків матимуть тариф 7-8 грн, а 95, переважно гуртожитки, - понад 8 грн.

"Середній тариф при сплаті до 20 числа буде 5,85 грн за кв. м", - сказав Яструбинський. Він нагадав, що при оплаті після 20 числа плата зросте на 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram