ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" заперечує програш "Нафтогазу" у Стокгольмському суді

Арбітраж нібито не скасовував принцип "бери або плати".

"Газпром" заперечує програш "Нафтогазу" у Стокгольмському суді
Александр Медведев
Фото: hockey-live.ru

Російський "Газпром" вважає попереднє рішення Стокгольмського арбітражу щодо суду про умови контракту на постачання газу з "Нафтогазом України" позитивним для себе, заявив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв.

"Ви читали рішення Стокгольмського арбітражу, що ви так упевнено говорите про те, що воно не на нашу користь? А я читав. У кожнім разі баланс щодо цього рішення для "Газпрому" позитивний. Навіть на попередньому етапі. Обсяг цього балансу буде визначено за підсумками остаточного рішення арбітражу", - заявив він журналістам, передає "Интерфакс".

Він також спростував заяву української сторони, що суд скасував норму "бери або плати" (take or pay) в контракті. На цьому контрактному принципі ґрунтувалася значна частина претензій "Газпрому".

"Одного питання тільки торкнуся. Ось [українська сторона стверджує, що] арбітражне рішення скасувало take or pay. Це не так. Не скасувало воно take or pay. Я не буду вам розповідати, що там насправді, але скасування take or pay немає", - заявив він.

Про терміни очікування остаточного рішення суду Медведєв сказав: "30 червня - це дата подання заперечень і коментарів. Це не означає, що 30 червня відразу піде остаточний висновок. Тим паче, як ми знаємо, арбітражі часто терміни винесення рішень можуть зрушувати, як правило, не в бік прискорення. А в бік затягування. Непросте питання. Вимагає серйозної роботи".

Нагадаємо, минулого тижня "Нафтогаз України" повідомив про скасування низки вимог "Газпрому" Стокгольмським арбітражем. Зокрема, голова українського держхолдингу Андрій Коболєв повідомив про скасування правила "бери або плати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram