ГоловнаЕкономікаБізнес

Укрсиббанк заблокував рахунки організації переселенців "Кримська діаспора"

Банк не зміг визначити резидентність керівника організації за довідкою переселенця, договором оренди та трудовою книжкою.

Укрсиббанк заблокував рахунки організації переселенців "Кримська діаспора"
Фото: poltava.pl.ua

Український Укрсиббанк, який належить до французької групи BNP Paribas, заблокував рахунки громадської організації "Кримська діаспора", повідомив у facebook її керівник Анатолій Засоба.

"Маразм міцнішав: Укрсиббанк заблокував рахунки "Кримської діаспори"через мою кримську прописку! Бути патріотом в нашій країні стає дедалі складніше", - написав активіст.

Раніше в грудні 2016 року Укрсиббанк пред'явив підвищені (порівняно з іншими банками) вимоги до своїх клієнтів з кримською реєстрацією. Зокрема, крім довідки переселенця такі клієнти банку повинні були принести ще кілька документів, щоб користуватися послугами установи. Інакше банк не міг визначити, чи є вони резидентами України, чи ні.

Правозахисники тоді називали вимоги Укрсиббанку дискримінаційними щодо українців з кримською реєстрацією. У самому банку такі вимоги називали "кращими світовими практиками у сфері фінансової безпеки та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Детально LB.ua писав про це у статті "Як Укрсиббанк кримських переселенців перераховує". У 2014 році BNP Paribas погодився виплатити близько 9 млрд доларів за порушення санкцій США проти режимів Судану, Куби та Ірану. Після цього компанії фінансової групи стали дуже жорстко ставитися до питання дотримання міжнародних санкцій.

Анатолій Засоба в січні 2017 року надав у банк не тільки довідку переселенця, але і договір оренди нерухомості, трудову книжку та інформацію з відкритих джерел про свою діяльність. Незважаючи на це сьогодні банк заблокував рахунки його організації. LB.ua відправив запит у банк, щоб з'ясувати причину такого рішення.

Нагадаємо, у вересні 2014 року Анатолій Засоба на дев'ять годин прикував себе наручниками до дверей Нацбанку, щоб привернути увагу до блокування банківських рахунків кримчан. У листопаді 2016 року сайт LB.ua писав, як кримські переселенці борються з українськими банками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram