ГоловнаЕкономікаДержава

Закон про ринок електроенергії закриє питання ціни на вугілля, - Тимченко

"Відсутність нового закону - серйозна проблема з урахуванням необхідності закупівель імпортного вугілля".

Закон про ринок електроенергії закриє питання ціни на вугілля, - Тимченко
Фото: Макс Требухов

Ухвалення та імплементація закону "Про ринок електроенергії" (№4493) зніме всі дискусії про ціноутворення на вугілля.

Про це заявив генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Наскільки я знаю, сьогодні відкрита дискусія щодо ціноутворення на вугілля. І наша позиція - мають бути ринкові індикатори. Будь-які, але обов'язково ринкові, щоб це працювало як тимчасовий захід до впровадження нового енергоринку, побудованого на конкурентній, а не директивній моделі. І щоб це була реальна ціна, за якою можна імпортувати вугілля. У цій ситуації найголовніше - якнайшвидше прийняття та імплементація закону №4493 "Про ринок електроенергії". Чим швидше цей закон запрацює, тим швидше спаде вся ця публічна дискусія про ціноутворення", - зазначив Тимченко.

Він також зазначив, що відсутність нового закону є серйозною проблемою з огляду на необхідність закупівель імпортного вугілля. У тарифі теплової генерації закладена ціна вугілля - 1730 гривень за тонну, при цьому поточні пропозиції на імпортний ресурс перебувають в діапазоні 100-110 долара з доставкою на станцію. Щоб законтрактувати вугілля, потрібно 100% передоплата. При цьому в перехідних положеннях ухваленого в 2013 році закону № 663 "Про ринок електроенергії" написано, що держпідприємство "Енергоринок" буде існувати до середини 2017 року. Тому "Ощадбанк", починаючи з цього року, не продовжує кредитні лінії для компанії ДП "Енергоринок".

"Це означає, що "Ощадбанк" закриває кредитну лінію, і починають "вимиватися" гроші з енергоринку. Отже, коли гроші потрібні на закупівлю імпортного вугілля, у нас через юридичні казуси немає такої можливості", - заявив Тимченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram