ГоловнаЕкономікаФінанси

Данилюк: Україна ще не підписала меморандум з МВФ, але дуже близька до цього

"Усе вирішиться найближчими днями - сьогодні-завтра".

Данилюк: Україна ще не підписала меморандум з МВФ, але дуже близька до цього
Фото: Julia Berezovska/NBU

Міністр фінансів Олександр Данилюк у коментарі ZN.ua спростував учорашню новину агентства Reuters про те, що Україна підписала оновлений меморандум з Міжнародним валютним фондом.

"Ми не підписали меморандум, але дуже близькі до цього. Я думаю, що все вирішиться найближчими днями - сьогодні-завтра. І сподіваюся, що на довше це питання не затягнеться. Але на цей момент меморандум не підписано, була дезінформація, але це не критично, оскільки помилилося шановане інформаційне агентство лише на пару днів", - сказав Данилюк.

"Щодо відсутності в порядку денному українського питання і хронічних "ахів" із цього приводу, то тут важливо розуміти процедури, згідно з якими все працює. Спочатку відбувається підписання меморандуму, протягом мінімум двох тижнів відбувається засідання Ради директорів. Графік складається, по суті, на два тижні. І природно, якщо меморандум ще не підписано, то і дати засідання стосовно України в графіку немає", - розповів Данилюк.

Міністр фінансів також сказав, що транш надійде в Україну через кілька днів після засідання Ради директорів. Уся сума траншу буде спрямована в золотовалютні резерви Національного банку.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву у 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак досі країна отримала лише три транші: перший на $5 млрд - у березні 2015 року, другий на $1,7 млрд - у серпні 2015 року і третій на $1 млрд - у вересні 2016 року.

Виділення четвертого траншу затягується через тривале узгодження реформ, які Україна повинна провести. Зокрема, серед зобов'язань України - пенсійна реформа і запровадження ринку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram