ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ позитивно оцінила роботу Гонтаревої і її заступників

"Національний банк зміг мобілізувати всі ресурси".

Рада НБУ позитивно оцінила роботу Гонтаревої і її заступників
Фото: bank.gov.ua

Рада Національного банку схвалила оцінку діяльності правління НБУ у виконанні основних засад грошово-кредитної політики 2016 року і рекомендації правлінню НБУ і уряду.

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

"Не дивлячись на фінансово-економічні труднощі нашої держави, Національний банк зміг мобілізувати всі ресурси і виконати головну мету, визначену основними принципами грошово-кредитної політики на 2016 рік", - зазначив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

За його словами, тепер перед НБУ стоять не менш складні завдання - домогтися цінової стабільності в Україні, стабільності банківської системи та відновлення економічного зростання. "Нагадаю, що у 2015 році падіння реального ВВП склало 9,9%. Зрозуміло, що відсутність цінової стабільності і стабільності банківської системи не сприяли дотриманню стійких темпів економічного зростання. Приріст реального ВВП на 2,2% у 2016 році свідчить про можливість відновлення економічного зростання в наступні роки. Вважаю, що Національний банк здатен поступово відновити цінову стабільність і забезпечити виконання своєї основної функції", - заявив Данилишин.

У Раді НБУ вважають, що, незважаючи на досягнення цільових орієнтирів грошово-кредитної політики у 2016 році, в Україні все ще залишаються актуальними ризики зміни темпів реформ з неоднозначними перспективами глобального макрофінансового оточення. Існують ризики прискорення споживчої інфляції в поточному році, передусім через збільшення промислової інфляції і відновлення споживчого попиту.

Протягом 2016 року на валютному ринку спостерігалися ознаки деякої стабілізації. Зокрема, істотно сповільнилося курсове знецінення гривні. Однак через структурні недоліки національної економіки і нестійкість зовнішньої кон'юнктури девальваційні ризики залишаються досить відчутними.

Нагадаємо, напередодні кілька видань написали, що голова Національного банку України Валерія Гонтарева має намір піти у відставку, а пріоритетною для президента Петра Порошенка кандидатурою їй на зміну є Арсеній Яценюк. Колишній прем'єр-міністр спростував можливість свого призначення в НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram