ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр фінансів назвав шляхи виконання зобов'язань перед МВФ

Ліквідовувати "спрощенку" не будуть, а тарифи можуть переглядати що півроку.

Міністр фінансів назвав шляхи виконання зобов'язань перед МВФ
Фото: 24tv.ua

Міністр фінансів Олександр Данилюк розповів, як Україна буде виконувати основні зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом.

В інтерв'ю LIGA.net він повідомив, що Україна все ще погоджує з фондом деталі меморандуму.

Говорячи про те, як уряд має намір вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду, Данилюк зазначив, що акцент зроблять на збільшенні надходжень.

"Ті, хто зараз не оплачує соціальні внески, повинні будуть це зробити. Обговорюється також підвищення страхового стажу", - розповів він.

Данилюк заявив, що спрощену систему оподаткування повністю не ліквідують.

"Ліквідація не обговорюється. Спрощена система оподаткування є в багатьох країнах. Головне питання - як мінімізувати зловживання, щоб нею не користувався великий бізнес. Торгові мережі, брендові магазини повинні бути виведені зі "спрощенки". При правильній і ефективній роботі ДФС це можна було зробити вже зараз, і без будь-яких змін до закону", - сказав міністр.

Він виключив надання податківцям широкого доступу до банківської таємниці.

"Я думаю, що рано чи пізно доступ до рахунків буде забезпечений, але не зараз. Інакше банківської таємниці взагалі не буде як такої. Спочатку потрібно запобігти всім можливостям для витоку інформації з ДФС. В іншому випадку її отримає велика кількість людей з незрозумілими цілями", - зазначив Данилюк.

Міністр повідомив, що механізм введення ринку землі все ще обговорюють. При цьому він виступає за "максимально відкритий ринок".

Що стосується тарифів на опалення, в уряді розглядають варіант перегляду ціни газу для населення що півроку залежно від того, як змінюється його вартість на світовому ринку - як у бік зниження, так і в бік підвищення, повідомив Данилюк.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак досі країна отримала лише три транші: перший на $5 млрд у березні 2015 року, другий на $1,7 млрд у серпні 2015 року і третій на $1 млрд у вересні 2016 року.

Виділення четвертого траншу затягується через тривале узгодження реформ, які Україна повинна провести. Зокрема, серед зобов'язань України пенсійна реформа і введення ринку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram