ГоловнаЕкономікаБізнес

"Енергоатом" виступив за скасування дотаційних сертифікатів на експорт електроенергії

Це дозволить зробити її більш конкурентоспроможною в Білорусі.

"Енергоатом" виступив за скасування дотаційних сертифікатів на експорт електроенергії
Юрий Недашковский
Фото: tsn.ua

Україна може суттєво наростити експорт електроенергії за умови скасування вимоги про виплату дотаційних сертифікатів експортерами, що зробить українську електроенергію більш конкурентоспроможною на зовнішніх ринках, зокрема в Білорусі. Про це повідомив журналістів президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, пише 112 канал.

"Ще дуже багато треба зробити, щоб наша електроенергія була конкурентною на білоруському ринку. Для закупівлі електроенергії в "Енергоринку" без дотаційних сертифікатів потрібно прийняти відповідні рішення НКРЕКП і Кабміну", - сказав Недашковський.

За його словами, "Енергоатом" у цей час проводить підготовчу роботу для експорту електроенергії в Білорусь.

"Ми зараз працюємо над експортом електроенергії (в Білорусь, - ред.). Поки що це рамковий договір, він завізований з білоруської сторони, завізований з нашого боку - я поставив підпис. Природно, повинні ще підписатися "Укренерго", "Енергоринок", все коло учасників", - сказав він.

Як повідомляли, в поточному році Україна експортує мінімальні обсяги електроенергії порівняно з обсягами в попередні роки. З 2013 року обсяг експортних поставок зменшився майже втричі - з 9,8 млрд кВт/год до 3,6 млрд кВт/год у 2015 році. На думку експертів, погіршення ситуації зумовлене з включенням в оптову ціну дотаційних сертифікатів, чого немає в сусідніх країнах.

Тим часом у прогнозному балансі на 2017 рік, представленому Міністерством енергетики, передбачено зростання експорту майже на 50% порівняно з 2016 роком - до 5,770 млрд кВт/год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram