ГоловнаЕкономікаБізнес

Коломойський і Хомутиннік спробують купити ОПЗ

Приватизацією заводу зацікавилася компанія "Укрнафтобуріння".

Коломойський і Хомутиннік спробують купити ОПЗ
Фото: opz.odessa.net

ПрАТ "Укрнафтобуріння", яка належить Ігорю Коломойському і Віталію Хомутинніку, має намір узяти участь у конкурсі на приватизацію Одеського припортового заводу.

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на дані в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів.

"Купівлю 99,567% акцій заплановано здійснити шляхом участі в конкурсі з продажу пакета акцій з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону, який оголошено ФДМ 31 жовтня", - йдеться в повідомленні "Укрнафтобуріння".

У серпні 2016 року Хомутиннік в інтерв'ю "Новому времени" зізнався, що на пару з Коломойським володіє 50% акцій в компанії "Укрнафтобуріння". Ця компанія видобуває газ, 2015 року її виробництво становило 242 млн кубометрів.

Нагадаємо, 31 жовтня 2016 року Фонд державного майна оголосив конкурс з продажу 99,567% акцій ОПЗ і призначив проведення аукціону на 14 грудня. Стартова ціна - 5,16 млрд гривень (близько 201 млн доларів), крок торгів - 150 млн гривень.

На перший конкурс, який мав відбутися в липні 2016 року, ОПЗ виставлявся за 13,175 млрд гривень, тобто близько $500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за такою ціною.

2009 року Коломойський в особі компанії "Нортіма" виграв конкурс на приватизацію ОПЗ. Однак вже через годину після торгів комісія відмовилася визнати "Нортіму" переможцем конкурсу. Члени комісії вважають ціну заниженою (5 млрд гривень) і висловили сумнів у корисності такого продажу. У результаті конкурс визнали таким, що не відбувся.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний в країні - термінал перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram