ГоловнаЕкономікаДержава

Україна втратила 41-ше місце в німецькому рейтингу інвестпривабливості

Експерти радять терміново проводити глибокі реформи.

Україна втратила 41-ше місце в німецькому рейтингу інвестпривабливості
Фото: forexaw.com

Україна втратила 41-ше місце в глобальному індексі інвестиційної привабливості BDO International Business Compass (IBC), який складає Гамбурзький інститут світової економіки (HWWI) спільно з німецькою аудиторською компанією BDO AG.

У рейтингу за 2016 рік Україна посіла 130-те місце (2015 рік – 89-те місце). У першу чергу, подібні результати обумовлені політичною кризою і подіями в східній частині країни.

Німці порівнюють показники за той рік, за яким мають найповніший комплект даних. У цьому випадку мова про 2014 рік, коли Україна втратила Крим і зіткнулася зі збройною агресією з боку Росії.

Сусідами України по рейтингу є Алжир (129) і Ірак (131). Найвищі місця займають Гонконг, Сингапур і Нідерланди, найнижчі - ЦАР, Судан і Північна Корея. Росія, яка відправила Україну вниз, розмістилася на 100-му місці.

На думку експертів українського офісу мережі BDO, для того, щоб переломити цю тенденцію погіршення інвестиційної привабливості країни, необхідні рішучі реформи, які забезпечать ріст ВВП не менш ніж 10% щорічно. Це неможливо без детінізації економіки та формування сприятливого регулятивного середовища.

Для цього Україні рекомендують почати реальну боротьбу з корупцією, провести очищення судової, правоохоронної та податкової системи, сформувати ринкові інститути підтримки експорту (експортно-кредитне агентство і банк розвитку) і максимально дерегулювати і знизити податковий тиск на малий і середній бізнес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram