ГоловнаЕкономікаБізнес

Григоришин програв Новинському $300 млн у Лондонському арбітражі

Суперечка стосується Сумського НВО ім. Фрунзе.

Григоришин програв Новинському $300 млн у Лондонському арбітражі
Константин Григоришин
Фото: Макс Левин

9 травня Лондонський комерційний міжнародний арбітраж (LCIA) виніс вердикт за позовом Вадима Новинського та Володимира Лук'яненка, міноритарних акціонерів машинобудівного гіганта - Сумського НВО ім. Фрунзе, до мажоритарного акціонера підприємства Костянтина Григоришина, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Повідомляють, що об'єктом розглядів була суперечка про опціон на пакет акцій у НВО ім. Фрунзе. Згідно з рішенням суду, Григоришин порушив акціонерну угоду і тепер зобов'язаний виплатити позивачам понад $300 мільйонів. Якщо відповідач не виконає рішення суду, його активи, що входять до умовної групи "Енергетичний стандарт", будуть продані на аукціоні через процедуру ліквідації (конкурсне управління), щоб розрахуватися з позивачами.

Сторони скріплені зобов'язанням не коментувати подробиці судового процесу, проте Новинський підтвердив виданню, що рішення суду було прийнято не на користь Григоришина: "Я можу підтвердити існування згаданого вами рішення лондонського арбітражу, але розголошувати його подробиці я не маю права, оскільки це стало би порушенням пункту про конфіденційність".

За деякими даними, Григоришин, відповідно до цього рішення суду, зобов'язаний розрахуватися тільки грошима, а не активами.

Григоришин разом із братами Суркісами контролює мажоритарний пакет акцій. Володимир Лук'яненко-старший після відсторонення Григоришиним від управління заводом передав свої акції синові - Володимирові Лук'яненку-молодшому, а той, своєю чергою, продав 25% свого пакета Новинському. Таким чином, Новинський став власником 10% НУО. Також він придбав опціон на покупку ще 30% акцій підприємства.

НВО ім. Фрунзе є одним із найбільших виробників обладнання для нафтової, газової, атомної та хімічної промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram