ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ вилучає в "Укргазвидобування" документи про незаконні тендери

Слідчі цікавляться цілою низкою закупівель

СБУ вилучає в "Укргазвидобування" документи про незаконні тендери
Фото: depcontrol.org

Обшуки Служби безпеки України в приміщенні ПАТ "Укргазвидобування" відбуваються в рамках кримінальних проваджень щодо закупівлі обладнання за завищеними цінами протягом 2015-2016 років. Про це повідомив експерт нафтогазового ринку Геннадій Кобаль "Главком".

За даними його джерел, слідчих цікавлять документи на постачання "Укргазвидобуванню" хімічних реактивів, метанолу, колтюбингових установок, придбаних за завищеними цінами. Правоохоронці також вилучають документи на постачання техобладнання (долота, труби, арматура), які за документами було придбано під виглядом нових, а опинилися б/в.

Зокрема, ГПУ вилучає документи на закупівлю технічного метанолу у російської компанії ТОВ "Щекино Азот", дешевший аналог якого виробляє держпідприємство "Укртранснафтопродукт".

Вилучаються документи тендерних процедур із закупівлі колтюбингових установок і їхніх складових за завищеною вартістю, що спричинило, як раніше повідомлялося, збитків державі на суму понад 300 млн гривень.

Сьогодні на брифінгу для ЗМІ, глава правління ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко не зміг спростувати інформацію про причини обшуків, фактично визнавши, що за цими епізодами дійсно ведеться розслідування.

Також, за даними джерел, правоохоронці вилучають документи про закупівлю китайських бурильних труб на суму понад 4 млн доларів США у німецької компанії "Тіссен Крупп Маннекс Гмбх", яка до цього не мала ніякого договору з китайськими заводами-виробниками. Слідчі також шукають документи на поставку 222 тонн бурильних труб компанією ТОВ "Інко-Профіт" за ціною 4537 дол. за тонну за ринкової вартості 2998.

Раніше ЗМІ і нардепи з міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" повідомляли про те, що ПАТ "Укргазвидобування" причетне до незаконних тендерних угод і співпрацює з країною-агресором.

Нагадаємо також, що раніше Центр правового аналізу та прогнозування політичних ризиків оприлюднив листування ТОП менеджменту НАК "Нафтогаз України" з керівництвом "Укргазвидобування", а також з представниками приватних компаній за змовою у проведенні тендерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram