ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардеп Підлісецький закликав встановити ринкові ціни на електроенергію

Ринкові ціни - це крок вперед до цивілізованого ринку електроенергії

Нардеп Підлісецький закликав встановити ринкові ціни на електроенергію
Фото: samopomich.ua

Про це заявив член комітету Верховної Ради з ПЕК Лев Підлісецький, пише РБК-Україна.

За словами політика, Україна зробила важливий крок на шляху реформування енергетичного сектору і перейшла на формування цін на газ, виходячи з імпортного паритету. Він вважає, що український ринок електроенергії слід реформувати за зразком ринку газу, а ціна має бути, по-перше, ринковою, по-друге, об'єктивною.

"Об'єктивно кажучи, зараз тарифи на електроенергію піднімаються за рішенням одного органу. Не до кінця професійного і дуже часто залежного. НКРЕКУ після свого розгляду або на якихось суб'єктивних підставах ухвалює рішення. Що буде відбуватися на ринку після впровадження нового механізму? Підозрюю, що спочатку буде невеликий певний підйом цін, але потім буде падіння тарифів, оскільки ринок увійде в реальну конкурентну стадію. Найбільш економічно обґрунтовані ціни з'являються тоді, коли є конкуренція, коли можуть конкурувати продавці між собою. На ринку ж найнижча ціна тоді, коли є багато продавців", - заявив він.

Підлісецький сподівається, що Верховна Рада з обговорення другого читання ухвалить законопроект про реформу ринку електроенергії.

"Тоді, відповідно, інший регулятор буде по-іншому регулювати. Основна реформа відбудеться тільки тоді, коли побудується новий ринок, зовсім інші принципи взаємин на цьому ринку. Коли з'явиться конкуренція серед виробників, з'явиться конкуренція серед продавців. Такого поняття як крос-субсидування після ухвалення закону в принципі вже не буде. І це крок вперед до цивілізованого ринку електроенергії. Такі процеси вже відбулися на ринку газу", - резюмував нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram