ГоловнаЕкономікаБізнес

Мери Запоріжжя і Маріуполя поскаржилися в Раду на дефіцит брухту для заводів

Брак металургійної сировини б'є по місцевому населенню.

Мери Запоріжжя і Маріуполя поскаржилися в Раду на дефіцит брухту для заводів
Фото: pixabay.com

В Україні надзвичайно гострий дефіцит металобрухту. Це вже спричинило негативні наслідки у виробництві і в економіці країни. Про це йдеться в листі мерів промислових українських міст - Запоріжжя та Маріуполя - на адресу голів парламентських фракцій, голови комітету з питань промислової політики і спікера Верховної Ради.

"Через значне збільшення експорту металобрухту утворився його дефіцит. Підприємства втратили близько 850 тис. тонн брухту. Водночас вони втрачали ринки збуту, зменшували обсяги виробництва, в результаті чого знижувалися відрахування в бюджет і в результаті знижувалися доходи населення", - йдеться в листі мера Запоріжжя Володимира Буряка.

За інформацією, вказаною в листі, Україні гостро не вистачає металобрухту, але при цьому обсяги вивезення цієї сировини з країни б'ють рекорди. У 2015 році вивезення металобрухту становило рекордні 1,25 млн тонн, цьогоріч Міністерство економічного розвитку і торгівлі запланувало практично повторити цей показник.

За словами мерів, така ситуація призводить до втрати українцями робочих місць, погіршення конкурентоспроможності країни та стану економіки України. Виходом із ситуації міські голови вважають підвищення мита на експорт металобрухту, що передбачає законопроект №3868 (з 10 євро до 35 євро за тонну).

Врятувати металургів від втрати обсягів виробництва, а державу - від скорочення бюджетних надходжень і, найголовніше, від втрати тисяч робочих місць, може законопроект №3868 "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури". Цей законопроект, який прийняли в першому читанні в березні цього року, пропонує на три роки підвищити експортне мито на металобрухт до 35 євро за тонну", - сказано в листі мера Маріуполя Вадима Бойченка.

"Позбавити ключові для міста підприємства сировини - означає поставити під загрозу розвиток металургійної промисловості та суміжних галузей. На тлі світової економічної кризи, зростання конкуренції на зовнішніх ринках металопродукції, падіння цін на металопродукцію та непросту внутрішню соціально-економічну ситуацію в Україні неприйняття законопроекту №3868 може призвести до катастрофічних наслідків в економіці країни, зростання безробіття і зростання соціального напруження в місті", - йдеться в листі Володимира Буряка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram