«Меж немає» – Ольга Гуцал про стратегію життя і бізнесу

«Я – Ольга Гуцал, мені 52 роки. І я – молодець», – розпочала свій виступ на Візійній конференції Intro-2016 у Львівській бізнес-школі УКУ власниця компанії «Каміон-Оіл» та ювелірного салону «Абрикос» (Київ). За освітою інженер-зварювальник, вона з партнерами заснувала сімейний бізнес, який зараз представлений у понад 70 країнах світу. Але на цьому Ольга Гуцал не зупиняється – пише книги та плани розвитку на наступні 15 років.

Фото: LvBS

Про те, як будувати сімейний бізнес, для чого потрібна сімейна конституція і як варто планувати своє майбутнє Ольга Гуцал розповіла на конференції Intro-2016 у Львові. Ми зібрали найбільш цікаві та надихаючі тези з її виступу:

Хто займається бізнесом, той знає, що ми тут зайняті більше, ніж будь-яка інша людина. Але ми робимо це добровільно! Я щаслива від кожного дня свого життя. Я роблю те що хочу, попри те, що у мене мільйон обов’язків.

Моя робота вдається мені доволі легко, тому я не ставлюсь до неї як до якогось складного обов’язку. Адже іноді вам просто хочеться поспівати в душі. Ви ж не сприймаєте це, як важкий обов’язок?! Ви просто співаєте! Я люблю публічні виступи, люблю писати, і вже написала свою книгу. Чоловік відредагує – і я її видам.

Раз у рік, переважно, це відбувається у грудні, я пишу в літаку свій план на життя і на розвиток. Але це не річний план, я пишу план на 15 років, на 5 років і на три наступні місяці. Я завжди починаю з плану на життя… Звичайно, потім переглядаю цей план, повертаюсь до нього. Але він дуже особистий. Це не те, чим можна ділитися, навіть з близькими людьми. Якщо ви нікому його не покажете, то за вами залишиться право передумати, змінити його, і не треба буде комусь щось пояснювати чи виправдовуватися. В такому разі ви цілковито вільні.

Дещо із запланованого раніше я не виконала. А деякі плани, написані на все життя, виявилися “замалими”, адже життя – довге. Це, коли тобі 30, здається, що минуло вже півжиття. Зараз мені 52 – і мені все ще здається, що попереду – стільки ж. Не знаю, може, навіть коли мені буде 70, також здаватиметься, що це лише половина!

Чим хороше підприємництво: ми ніколи не знаємо, чого чекати від майбутнього. Адже це та сфера, де ми постійно робимо те, чого ще досі не робили!

Мені не подобаються робити просто короткі проекти. Мені подобається займатися великим бізнесом. Хочу одного дня озирнутись, і побачити, як багато зробила і передала дітям. Я категорично не погоджуюсь з тим, що кожен бізнес створюють тільки для того, щоб продати.

У світі зникли кордони. Тому зараз треба працювати над бізнесом на експорт. Я не кажу забрати щось у нас і віддати кудись. Я кажу про модель, створену у нас, яка зможе бути застосована будь-де у світі.

Я – українка, що без знання іноземної мови працює за кордоном. Я – єврейка, що працює в арабських країнах. Меж немає! Це, напевно, головне досягнення сучасного світу.

Ми з партнерами пишемо сімейну конституцію для збереження нашого бізнесу. Це дуже непросто. Адже діти точно знають, чого хочуть і чого не хочуть, і прямо нам про це кажуть. І нам треба вчитися домовлятися з нашими ж дітьми. Потрохи, крок за кроком ми доходимо до згоди у якихось конкретних питаннях. Головною нашою цінністю, згідно з цією конституцією, є бізнес. Хоча дітям це поки непросто сприймати.

Ми з партнерами робили багато помилок кілька років поспіль. Витрачали гроші і сили, і, замість того, щоб прийняти поразку, ми дуже повільно, але таки дійшли до успіху: зараз працюємо у 70 країнах світу. Наша найближча ціль – 100 країн, і тоді ми закінчимо кількісну дистрибуцію. Що важливо? Не зупиняйтесь. Помилились? І добре, рухайтесь далі!

Повний відеозапис виступу Ольги Гуцал на конференції Intro:

Детальніше про інших спікерів Візійної конференції Intro читайте тут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram