ГоловнаЕкономікаФінанси

Бондарєв: щомісячно кудись зникають 50 млн грн з 5%-го місцевого роздрібного податку

В Україні з'явилися фірми-одноденки, які продають горілку і цигарки, після чого моментально закриваються

Бондарєв: щомісячно кудись зникають 50 млн грн з 5%-го місцевого роздрібного податку
Фото: vgolos.com.ua

Різниця між щомісячними очікуванням і нарахуванням 5%-го місцевого роздрібного податку становить 50 млн грн

Про це заявив в інтерв'ю РБК-Україна президент Національної організації роздрібної торгівлі Юрій Бондарєв.

«В цілому, українці витрачають близько 50 млрд грн на купівлю тютюнових виробів на рік. Відповідно, 5% - це близько 2,5 млрд на рік або трохи більше ніж 200 млн грн на місяць. Тобто, передбачається, що українці платять ці гроші зі свого гаманця і розраховують отримати їх у свої місцеві бюджети. Але ми бачимо розрахункову різницю у 50 млн грн на місяць між очікуванням і нерахуванням. Природно, може виникнути риторичне питання, де ж гроші? Знову-таки можна лише відповісти, що вони загубилися по дорозі», - пояснив Бондарєв.

За його словами, причина проста - відсутність можливостей в автоматизованому контролі за виконанням положень цього закону і низька податкова дисципліна з боку деяких роздрібних підприємств.

«Мені відомо про масову появу фірм-одноденок, через які на величезні суми реалізувалися підакцизні товари, насамперед алкоголь і тютюнові вироби, після чого вони зникали без сплати 5% податків», - зазначає Бондарєв.

За словами президента Національної організації роздрібної торгівлі, необхідно збільшити специфічні ставки "національної акцизи" - на 70-80 копійок з пачки для цигарок, на гривню для пляшки пива і впровадити простий механізм автоматичного відрахування цієї збільшеної частини акцизного збору в регіони на підставі частки обороту роздрібної торгівлі в кожній області щодо всієї країни.

Також необхідно накласти зобов'язання з оплати збільшеного акцизного збору на виробників підакцизних товарів, як відбувається вже протягом багатьох років. Якщо подивитися на сучасні рейтинги платників податків, лідерами є тютюнові виробники. Це міжнародні компанії, їхні високі місця забезпечено високим рівнем податків і, насамперед, податкової дисципліною, зазначив Бондарєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram