ГоловнаЕкономікаДержава

Комісія ВР попросила розслідувати приватизацію "Укррудпрому"

Кримінальне провадження вже розслідують, заявив Борис Філатов

Комісія ВР попросила розслідувати приватизацію "Укррудпрому"

Парламентська комісія з питань контролю за приватизацією знайшла ознаки злочину в приватизації ДАК "Укррудпром".

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії, передає "РБК-Україна".

Комісія вирішила, що в приватизації підприємств "Укррудпрому" є ознаки деяких кримінально караних дій, і звернулася до генерального прокурора з проханням забезпечити всебічне, повне і об'єктивне розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

Члени комісії також вирішили запропонувати Кабінету Міністрів провести нову оцінку "Укррудпрому" станом на 2004 рік із залученням незалежних експертів.

"Інтерфакс-Україна", у свою чергу, повідомляє, посилаючись на голову комісії Бориса Філатова, що ГПУ вже розслідує кримінальне провадження за фактом заволодіння майном ДАК "Укррудпром" (частина 5 ст. 191 Кримінального кодексу).

"Порушено справу за фактом заволодіння майном ("Укррудпрому") за попередньою змовою з вищим керівництвом країни", - цитує агентство Філатова.

У свою чергу член комісії Павло Різаненко додав, що майно "Укррудпрому" було придбано за 500 млн доларів, тоді як його фактична вартість коливається в межах 20-50 млрд доларів.

На думку депутата, придбання "Укррудпрому" на умовах, визначених спеціальним законом, призвело до виникнення монопольної ситуації і спричинило купівлю ММК ім. Ілліча і "Запоріжсталі" через привілейоване становище на ринку СКМ Ріната Ахметова.

Нагадаємо, державна акціонерна компанія "Укррудпром" володіла великими пакетами акцій гірничо-збагачувальних комбінатів, які видобувають залізну руду (ГЗК). У 2004 році активи компанії були остаточно приватизовані найбільшими гравцями ринку української металургії.

За деякими даними, між фінансово-промисловими групами, які потім брали участь у приватизації "Укррудпрому", було укладено багатоступінчасті приватизаційні договори. У них зафіксовано, хто і що має приватизувати, оскільки можливості скупити всі підприємства не було в жодної ФПГ.

У результаті в 2004 році компанії Ріната Ахметова купили по 50% + 1 акція Центрального і Північного ГЗК за 106 млн гривень і 207,6 млн гривень відповідно. Група "Приват" - 25,78% акцій Південного ГЗК за 60 млн гривень і 25,1% акцій ГЗК "Суха Балка" за 18,13 млн гривень; плюс 93% акцій Криворізького залізорудного комбінату за 689,5 млн гривень на користь Віктора Пінчука. А Вадим Новинський розмив держпакет в 50% + 1 акція Інгулецького ГЗК шляхом додаткової емісії акцій і викупив решту 37,5% за 162,9 млн гривень.

У березні 2015 року Ігор Коломойський на засіданні комісії ВР з питань приватизації заявив про порушення при приватизації підприємств "Укррудпрому" і зажадав реприватизації цих активів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram