ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія гарантує Україні ціну на газ, Росії - отримання оплати

Газові переговори можуть завершитися в четвер

Єврокомісія гарантує Україні ціну на газ, Росії - отримання оплати

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в четвер озвучив позицію України щодо газу. Її суть у тому, що країна відмовляється підписувати газовий протокол тільки з Росією. Необхідною умовою для угоди, за словами Яценюка, є підпис представника Єврокомісії.

"Наша позиція така: підписання протоколу тільки на тристоронньому рівні, де з одного боку Україна і Європейський Союз, з іншого - Росія", - цитує прем'єра РБК-Україна. Європейський Союз також виступатиме гарантом ціни на російський газ для України, зокрема через механізм компенсації.

"Якщо Росія порушить порядок тарифоутворення і знову намагатиметься поставити ціну в 500 доларів, як спочатку пропонувала, то ми з Європейською комісією домовилися, що Єврокомісія буде виступати фактично як гарант виконання зобов'язань Росії з приводу справедливої ціни, в тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не відповідатиме тристоронньому протоколу, підписаного між Євросоюзом, Україною і росіянами", - цитують прем'єра "Українські новини".

Борг за 11,5 мільярда кубометрів газу, які "Нафтогаз" досі не сплатив, може погашатися тільки за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів. При цьому Україна згідна купувати нові обсяги за передоплатою.

"Зараз ми прийшли до позиції, де ціна буде визначатися за формулою, яка є безпосередньо в контракті, і при цьому на цю формулу впливає вартість нафти, ціна на яку значно впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде 378 доларів, а першого кварталу наступного року ціна буде на рівні 365", - сказав Яценюк.

Ситуація з газовими переговорами залишається невизначеною.

Російська делегація вже виїхала з Брюсселя, але представник "Газпрому" Сергій Купріянов говорив, що якщо "буде про що поговорити - повернемося".

Міністр енергетики Росії Олександр Новак на засіданні уряду РФ сьогодні заявив, що в рамках газових угод потрібно буде підписати три документи: додаткову угоду до контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом", тристоронній протокол про відновлення постачання і протокол між Єврокомісією і Україною про фінансові гарантії Брюсселя .

"На нашу думку, в разі бажання української сторони і доопрацювання документів можна було б найближчим часом прийти до остаточної угоди і підписання документів. Ми домовилися, що це можливо зробити сьогодні, якщо сьогодні протягом дня документи будуть доопрацьовані і готові до підписання", - цитує Новака УНІАН.

"Українська сторона підтвердила наявність коштів для поточних поставок газу в листопаді-грудні в обсязі 4 мільярдів кубічних метрів", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram