ГоловнаЕкономікаБізнес

В Азербайджані заклали Південний газовий коридор

Новий газовий проект обійдеться інвесторам у $45 млрд

В Азербайджані заклали Південний газовий коридор
архивное фото
Фото: EPA/UPG

В Азербайджані в суботу відбулася церемонія закладення Південного газового коридору. Це проект, який включає розширення Південно-Кавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), а також побудову в Туреччині газопроводу TANAP і його продовження в Європі - газопроводу TAP.

Про це пише trend.az.

На першому етапі цим маршрутом піде азербайджанський газ із родовища "Шах Деніз", але надалі можливе постачання центральноазіатських і навіть іранських енергоносіїв.

Для реалізації проектів у рамках забезпечення постачання азербайджанського газу в Європу інвестують $45 млрд, заявив сьогодні президент компанії SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану) Ровнаг Абдуллаєв. "Ми успішно розробляємо одне з найбільших і найскладніших газоконденсатних родовищ у світі. У рамках другої стадії розробки родовища "Шах Деніз" ми спільно з нашими партнерами будемо здійснювати розширення Південно-Кавказького газопроводу і створення Трансанатолійського (TANAP) і Трансадріатичного (TAP) газопроводів. У реалізацію цих проектів інвестують $45 млрд", - сказав він.

Очікують, що перші поставки здійснять 2018 року в Туреччину, а 2019 року - і в Європу. Об'єм поставок у Європу становитиме 10 млрд кубометрів з можливістю їхнього розширення до 20 млрд.

Нагадаємо, що рівно рік тому Азербайджан підписав "революційний" контракт на постачання газу в ЄС зі свого родовища "Шах Деніз". Його запаси оцінюють в 1,2 трлн кубометрів газу і 240 млрд кубометрів газового конденсату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram