ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ готовий коригувати умови співпраці з Україною

МВФ перегляне прогнози стосовно економіки України після виборів

МВФ готовий коригувати умови співпраці з Україною
МВФ
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд готовий коригувати умови співпраці з Україною.

Про це заявив представник МВФ в Україні Жером Ваше під час Львівського фінансового форуму, повідомляє FinMaidan.

"Усе буде залежати від ситуації в країні та готовності України виконувати рекомендації МВФ", - заявив Ваше.

Він нагадав, що виділення другого траншу відбулося із затримкою на місяць. У результаті на прохання уряду фонд об'єднав наступні два транші кредиту Україні і планує переглянути прогноз економічної ситуації в країні наприкінці грудня - після проведення виборів.

Раніше МВФ планував переглянути прогнози в жовтні. "Чинна програма включає дев'ять траншів, однак ми її можемо переглядати залежно від ситуації. Ми не знаємо, як буде далі розвиватися конфлікт в Україні, але ми готові швидко реагувати на зміну умов", - пояснив Ваше.

При цьому він уточнив, що загальну стратегію щодо України фонд переглядати не має наміру. "Ми очікуємо, що Україна і далі дотримуватиметься взятих на себе зобов'язань. Ми вже адаптували деякі пункти нашої програми до нових реалій. Зокрема, обговорюємо з урядом України зміни у фіскальній політиці. Разом шукаємо компенсаційні заходи, які дадуть можливість провести реформу", - сказав він.

Перший транш кредитів МВФ на $3,2 млрд Київ отримав у травні, другий - на $1,4 млрд - на початку вересня. Загалом МВФ схвалив виділення Україні $17 млрд на стабілізацію бюджету в умовах політичної та економічної кризи, а загальна сума фінансування з боку МВФ, Світового банку та низки країн, що допомагають Україні кредитами, повинна становити $30 млрд доларів. При цьому МВФ попередив, що Україні бракує $3,5 мільярда на фінансування зобов'язань до кінця року. Також, за даними МВФ, продовження конфлікту на південному сході України загрожує тим, що країні знадобиться ще $19 млрд фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram