ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні почали скорочуватися роздрібні продажі

Економічна криза дісталася до гаманців пересічних громадян

В Україні почали скорочуватися роздрібні продажі
Фото: Макс Левин

Уперше за останні чотири роки в Україні почали скорочуватися обсяги роздрібної торгівлі, які раніше суттєво підтримували вітчизняну економіку. Як повідомляє Нацбанк, падіння у травні 2014-го становило 7,1%, причому в Луганській області воно дорівнювало 18,7%, у Донецькій - 13,4%.

За оцінками НБУ, у травні загалом погіршала ситуація в економіці. Індекс виробництва базових галузей, що розраховується Нацбанком, минулого місяця скоротився на 7,4% після 6,2% у квітні.

Прискорення зниження індексу в травні, перш за все, обумовлене розривом міжрегіональних зв'язків і труднощами з постачаннями товарів через події в Криму, Донецькій і Луганській областях, заявили в НБУ.

Військові дії в Донецькій і Луганській областях стали причиною зупинки багатьох підприємств. Найбільші підприємства хімічної промисловості в цих областях припинили виробництво аміаку і азотних добрив, що разом зі зниженням світових цін на добрива спричинило зниження обсягів виробництва в хімічній промисловості на 20,8% в річному обрахунку.

Додатковою причиною негативної динаміки в цій галузі стала втрата Україною двох великих хімпідприємств, розташованих у не визнаній Україною Республіці Крим ("Кримський титан" і Кримський содовий завод), які демонстрували кращу динаміку порівняно з іншими хімпідприємствами України.

Нестабільна ситуація у двох східних областях трохи вплинула на показники добувної промисловості, обсяг виробництва в якій у травні знизився на 1,9% після зниження на 1,6% у квітні.

Інші галузі в травні поліпшили свої показники. Зокрема, відновлення світового попиту на сталь сприяло істотному сповільненню темпів зниження обсягів виробництва в металургії (з 12,8% у квітні до 2,0% у травні в річному обрахунку). До 15,3% сповільнилося зниження в машинобудуванні (після 18,9% у квітні).

Подорожчання імпортних ліків через девальвацію гривні сприяло збільшенню обсягів виробництва вітчизняних препаратів (тих, що містять антибіотики - в 2,9 разу, тих, що не містять антибіотики - на 33,6% в річному обрахунку), а лібералізація доступу українських товарів на ринки країн ЄС сприяла збільшення обсягу виробництва в харчовій промисловості на 6,3%.

Обсяг будівельних робіт у травні знизився на 18,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram