ГоловнаЕкономікаДержава

Україна опинилася в глибокій кризі через свою тупість, - економіст

Найгірше буде в травні-липні, потім полегшає

Економічна криза 2008-2009 років і нинішня серйозно відрізняються за своєю природою. Таку думку висловив гендиректор Concorde Capital Ігор Мазепа в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Сьогоднішня історія - це результат бездарної, непродуманої, некомпетентної, популістської та корупційної економічної політики попереднього уряду. Називаючи речі своїми іменами - країна опинилася в глибокій кризі через свою тупість. У проблемах 2009-го була теж немала частка нашої дурості, але основну роль усе ж відігравала глобальна криза", - сказав він.

Мазепа наголосив, що якщо тоді проблеми були по всьому світу й Україна залишилася із зупиненою економікою один на один, то зараз Україні готовий допомагати весь цивілізований світ.

"Незважаючи на те, що ресторани однаково порожні і 2009-го, і 2014 року, але фундаментальні причини кризи і можливості для вирішення проблем принципово різні. Особисто мені сьогоднішня ситуація значно більше подобається", - сказав він.

При цьому Мазепа впевнений, що економіка цього року буде дуже слабкою. Прогноз Concorde Capital - спадання ВВП на 5% (без урахування Криму).

"Я не виключаю більш песимістичний сценарій. Бізнес має найгірші очікування на короткострокову перспективу. Населення дуже швидко бідніє, люди масово втрачають роботу, і число безробітних стрімко зростатиме протягом найближчих 2-3 місяці. Найгірші часи для економіки припадуть на період із травня по липень. Думаю, що за підсумками року ВВП знизиться на 8%, а то й 10%", - додав він.

Мазепа вважає, що потім полегшає, і вже через 9-18 місяців позитивний ефект від реформ стане очевидним.

Нагадаємо, офіційний прогноз Кабміну на 2013 рік передбачає скорочення економіки на 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram