ГоловнаЕкономікаДержава

У Світовому банку Україні поставили "зараховано" за податки

Голова ДПСУ обіцяє впровадження електронної звітності для платників усіх видів податків.

У Світовому банку Україні поставили "зараховано" за податки
Фото: www.donbass.ua

Україна більше не є світовим аутсайдером у сфері оподаткування бізнесу. Про це свідчить опублікований черговий, десятий за рахунком, рейтинг умов ведення підприємницької діяльності Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації ("Ведення бізнесу - 2013" - Doing Business-2013). За показником Paying Taxes - "оподаткування" - Україна поліпшила позиції відразу на 18 рядків, перемістившись з одного з останніх місць у рейтингу - 183-го - на 165-те (минулорічну 181-шу позицію змінено на 183-тю через додані дві країни в рейтингу - Барбадос і Мальту).

"Процедуру оподаткування (в Україні) було полегшено через запровадження можливості електронного надання даних та оплати для середніх і великих підприємств", - свідчить прес-реліз, опублікований сьогодні у Вашингтоні укладачами Doing Business-2013, - повідомляє "РБК-Україна".

При цьому, якщо раніше в Україні автори доповіді налічували 135 податкових платежів і зборів для середнього підприємства, на обслуговування яких витрачали 657 годин на рік, то на 1 червня ц. р. кількість платежів скоротилася до 28-ми, а витрати часу - до 491 години на рік.

Відтак у податковій сфері Україна увійшла до першої світової десятки (6-те місце) з поліпшення показника "віддаленості від "передового рубежу", вперше введеного в минулорічній доповіді Doing Business. (Цей показник допомагає оцінити, як змінюється підприємницька нормативно-правова сфера в тій чи іншій країні щодо світових лідерів за кожним із напрямів дослідження (за всі роки, починаючи з 2005-го). Оцінюють за шкалою від 0 (найгірший) до 100 (найкращий) пунктів.)

За даними нинішньої доповіді, Україна поліпшила показники з оподаткування відразу на 31 пункт (від 16 до 47) щодо світового лідера в цій сфері - Об'єднаних Арабських Еміратів (100 пунктів), де виробляють чотири податкові платежі при витратах часу на сплату податків - 12:00 (на рік).

Коментуючи результати дослідження, голова ДПСУ Олександр Клименко заявив, що завдяки лібералізації податкової системи в Україні, за прогнозами відомства, через два роки Україна зможе претендувати на місце в першій сотні рейтингу Doing Business. За його словами, завдяки зафіксованому експертами Doing Business впровадженню електронних сервісів для платників і вдосконалення процедур адміністрування податків частка платників ПДВ, які використовують електронну звітність, зросла від 39% на початку 2011 року до понад 98% сьогодні. У перспективі, обіцяє головний податківець, - повне охоплення електронною звітністю платників податку на прибуток, земельного податку, ПДФО та всіх інших видів податків.

Також Клименко прогнозує скорочення вдвічі до кінця поточного року затрат часу на адміністрування податків (з торішніх у середньому 657 годин; на 1 червня показник становив 491 годину). За його словами, вже сьогодні спрощено процедуру реєстрації нових платників ПДВ, найближчим часом ДПС повністю переведе її в електронний, дистанційний формат. Обсяг необхідних документів скоротився втричі. Жорстко лімітовано терміни розгляду поданих заяв - не більш ніж шість днів.

"Ставка податку на прибуток на момент ухвалення Податкового кодексу становила 25%, на поточний момент - 21%, 2013 року її буде знижено до 19%. Ставка ПДВ у 2014-му становитиме 17%. Таким чином, через два роки Україна матиме всі підстави позиціонувати себе як країну з однією з найбільш ліберальних податкових систем у Європі", - резюмує глава фіскального відомства.

Як раніше повідомляли, позиції України в рейтингу "Ведення бізнесу-2013" загалом поліпшилися на 15 позицій порівняно з минулим роком (152-ге місце). При цьому Україна цього року увійшла до трійки провідних країн, які продемонстрували найбільш значні поліпшення в полегшенні ведення бізнесу за останній рік (слідом за Польщею та Шрі-Ланкою).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram