ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" планує запустити відразу дві гілки "Південного потоку"

Будівництво газопроводу розпочнуть у грудні 2012 року.

"Газпром" планує запустити відразу дві гілки "Південного потоку"

Будівництво газопроводу "Південний потік", який з'єднає Росію з Європою по дну Чорного моря, розпочнеться одночасно двома гілками.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на главу "Газпрому" Олексія Міллера.

Він зазначив, що потужність кожної з гілок становить 15,5 мільярда кубометрів газу на рік. Дві нитки газопроводу будуватимуться паралельно. У свою чергу, газопровід "Північний потік", що з'єднує Росію та Німеччину по дну Балтійського моря, будувався в два етапи. Наприкінці 2011 року запустили першу гілку, а друга добудували тільки навесні 2012-го.

Будівництво "Південного потоку" має розпочатися у грудні 2012 року, проект планують реалізувати до 2015 року.

Маршрут "Південного потоку" ще остаточно не визначено, Росія веде переговори із зацікавленими країнами. Найімовірніший варіант - газ потраплятиме в Центральну і Західну Європу через Сербію та Італію, де побудують нитки газопроводу. Потужність "Південного потоку" має становити 63 мільярди кубометрів газу на рік, проект оцінюють у 15 мільярдів євро.

"Південний потік" складатиметься з чотирьох гілок. Газопровід будуватиме консорціум міжнародних компаній. Частки в ньому мають "Газпром" (50%), італійська Eni (20%), німецька Wintershall (15%) і французька EdF (15%).

Раніше повідомляли, "Нафтогаз" запросили на церемонію початку будівництва "Південного потоку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram