ГоловнаЕкономікаДержава

Україна отримала бонус у 400 млн дол. від Shell

Бонус становить близько 400 млн дол.

Україна отримала бонус у 400 млн дол. від Shell
Фото: http://www.telegraph.co.uk

Нідерландсько-британська компанія Royal Dutch Shell, яка перемогла в конкурсі на розробку Юзівської газоносної площі, вирішила виплатити Україні додатковий бонус у розмірі 400 млн дол., пункту про який у початкових умовах конкурсу не було.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький.

Зокрема, він нагадав: мінімум, який інвестори погодилися віддати державі з прибутку від видобування вуглеводнів на ділянці становитиме щонайменше 30%, при тому, що спочатку пропонували лише 15,5%. За його словами, інвестори "готові ділитися саме з прибутку, й інвестувати залежно від показників геологорозвідки та первісного видобутку".

"Ба більше, компанія Shell запропонувала бонус, якого не було в умовах конкурсу. Бонус становитиме близько 400 млн дол.", - повідомив він.

Унаслідок видобування цих енергоресурсів (сланцевий газ) Україна може перетворитися з імпортера на експортера газу... Якщо розвідку та видобування проводитимуть грамотно й ефективно, це суттєво зміцнить енергетичну самостійність країни.

— посол США в Україні Джон Теффт

Він уточнив, що ці гроші Shell перекаже до бюджету кількома платежами, більшу частину - до кінця року.

Крім того, повідомив Ставицький, на першому етапі фінансування інвесторами геологорозвідувальних робіт Україна висувала умови: 1,6 млн. грн. за Юзівську площу і 1,3 млн. грн. - за Олеську (це обов'язковий акцептований платіж у геологорозвідку і попереднє (розвідувальне) буріння).

"Отже, всі ці цифри збільшено більш ніж удвічі за пропозицією компаній Chevron і Shell. Відповідно, й обсяги робіт на стадії попередньої геологорозвідки збільшено вдвічі", - повідомив міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram