ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вирішив поповнити бюджет за допомогою Чорноморського шельфу

Інвесторам це може не сподобатися.

Кабмін вирішив поповнити бюджет за допомогою Чорноморського шельфу
Фото: tver13.org

Умови конкурсів на розробку Скіфської і Фороської ділянок Чорноморського шельфу передбачають, що інвесторам доведеться заплатити в бюджет щонайменше 2,4 млрд грн ($300 млн) премії за кожен договір, що можуть собі дозволити лише найбільші компанії, пише "Коммерсант-Украина".

Кабмін називає таку премію спеціальним платежем, розмір якого буде основним критерієм оцінки заявок. У конкурсах з Юзівської й Олеської площ таких премій не було. "Це нова практика для України, і в мене є сумніви, що інвестори готові піти на такий ризик", - зазначає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Ця умова була б логічною, якби запаси родовищ були підтвердженими, вважає провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко.

Площа Скіфської ділянки становить 16,69 тис. кв. км. Сумарні інвестиції в її розробку раніше оцінювалися в $10-12 млрд, прогнозований обсяг видобутку природного газу - в 3-4 млрд кубометрів на рік. Інвестиції в розробку Фороської ділянки площею 13,61 тис. кв. км оцінювалися в $8-10 млрд, прогнозований щорічний обсяг видобутку - до 2-3 млрд кубометрів.

Глава британської Cadogan Petroleum (основні активи в Україні) Бертран де Пальер вважає, що такі інвестиції під силу лише світовим видобувачам з топ-20. "Тільки вони володіють достатніми фінансовими і технічними "м'язами" для участі в цьому аукціоні. Уряд вчинив дуже розумно. Провівши кілька великих аукціонів, вони зможуть різко збільшити видобуток і залучити значні суми до бюджету", - зазначає він.

Проте член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що державі просто потрібні додаткові кошти в бюджет. "Виходить, це офіційна плата в бюджет за підписання угоди. Але вже краще так, ніж коли такі "премії" виплачуються окремим чиновникам", - зазначив пан Гудима.

Нагадаємо, раніше Україна провела конкурси з Юзівської й Олеської вуглеводневих площ із запасами сланцевого газу, переможцями яких стали Shell і Chevron відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram