ГоловнаЕкономікаБізнес

Швейцарія готується до краху євровалюти

Нацбанк має намір стабілізувати курс франка.

Швейцарія готується до краху євровалюти
Фото: http://i-r-p.ru

Швейцарія вивчає можливість контролю обігу капіталу, щоб боротися з різким зростанням швейцарського франка в разі краху єврозони, пише The Wall Street Journal.

Надмірне зміцнення швейцарського франка, який традиційно вважають "тихою гаванню" за часів економічної та політичної нестабільності, створює серйозні ризики для економіки країни, залежної від експорту. Сильний франк перешкоджає експорту.

"Ми повинні бути готові до гіршого - розвалу валютного союзу, хоча я і не чекаю, що це відбудеться", - заявив в інтерв'ю швейцарській щотижневій газеті Sonntagszeitung голова Національного банку Швейцарії Томас Йордан. Так він прокоментував плани лідерів країн ЄС у зв'язку з можливим виходом Греції з єврозони.

Ще у вересні минулого року Нацбанк Швейцарії, щоб стримати надмірне зростання франка, встановив курс у розмірі 1,2 франка за євро. Як сказав Йордан, Нацбанк і надалі має намір відстоювати цей рівень.

Він також не виключив, що країна може ввести обмеження на приплив іноземного капіталу, щоб не допустити різкого зміцнення франка в разі розпаду єврозони.

До таких виняткових заходів Швейцарія вже вдавалася 1970 року, щоб приборкати надмірний попит на свою валюту. Тоді в країні заборонили іноземні інвестиції у швейцарські цінні папери і нерухомість і ввели негативні відсоткові ставки на депозити в іноземній валюті. Проте зупинити зростання швейцарського франка не вдавалося, доки Нацбанк не ввів тимчасову прив'язку франка до німецької марки.

Йордан також повідомив, що над питанням надмірного зміцнення швейцарського франка працюватиме спеціальна робоча група.

Раніше повідомляли, що в Європі ростуть страхи з приводу негативних наслідків виходу Греції із зони євро. На цьому тлі все більше європейських вкладників, зокрема з Італії та Франції, активно переводять свої заощадження у Швейцарію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram