ГоловнаЕкономікаБізнес

HSBC назвав варіанти розвитку подій в єврозоні

Доля євро залежить від результатів повторних виборів у Греції.

HSBC назвав варіанти розвитку подій в єврозоні
Фото: wikimedia.org

Повторні парламентські вибори в Греції відіграють вирішальну роль для економіки всієї єврозони, пише "Коммерсант-Украина". Аналітики банку HSBC вважають, що залежно від різних підсумків голосування можлива реалізація одного з чотирьох варіантів: перший передбачає перемогу "проєвропейської" коаліції "Нової демократії" і ПАСОК, а інші три - "антиєвропейської" партії СІРІЗА.

Якщо переможуть праві, Греція, найімовірніше, виконуватиме угоду з ЄС про бюджетні скорочення і отримає у відповідь пільгові транші, а також дешеві кредити ЄЦБ для грецьких банків.

Перемога СІРІЗА не обов'язково означатиме автоматичну відмову Греції від євро. Угоду з кредиторами, імовірно, не буде схвалено, проте європейські лідери можуть вважати, що загроза повного розпаду єврозони занадто висока і здійснити масштабні грошові вливання в периферійні країни, знизивши тиск на грецький уряд. Афіни з часом можуть провести неамбіційну програму економії. Така стратегія має шанси на успіх, якщо вдасться досягти зростання периферійних економік, інакше проблеми посиляться.

Решта сценаріїв HSBC припускають вихід Греції із зони євро. Якщо європейські лідери перетворять валютний союз у фіскальний, то євро як валюта збережеться приблизно в нинішніх кордонах. Якщо ж швидко заспокоїти інвесторів не вдасться, то втеча капіталів, поява "німецького євро" й "іспанського євро" і різке падіння довіри до європейського фінансового ринку розірвуть єврозону на шматки вже до кінця 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram