ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія збільшила завантаження "Північного потоку"

Перша нитка газопроводу тепер працює на повну.

Росія збільшила завантаження "Північного потоку"
Фото: EPA/UPG

Першу нитку газопроводу "Північний потік" виведено на повну потужність.

До 21 травня потужність газопроводу використовували приблизно на третину. До цього дня газовики виконували завершальні роботи: обкатували і налагоджували нове американське й італійське обладнання на найбільшій у світі компресорній станції "Портова" - початковій точці газопроводу на російському березі.

Але тепер "Північний потік" зможе качати 73 млн куб. м газу на добу (27,5 млрд куб. м на рік).

Окрім цього, місяць тому завершили прокладання другої нитки газопроводу, восени її введуть в експлуатацію. Від початку роботи "Північного потоку" ним доправлено 4,2 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік" безпосередньо поєднує Росію та Німеччину. Цільовими ринками постачань через "Північний потік" є Німеччина, Великобританія, Нідерланди, Франція, Данія й інші країни.

Газопровід складається з двох ниток завдовжки 1224 км із пропускною здатністю 27,5 млрд куб. м газу на рік кожна. Їх прокладено на дні Балтійського моря від бухти Портової поблизу Виборга (Ленінградська область, Росія) до узбережжя Німеччини в районі міста Грайфсвальда.

Довжина сухопутної ділянки газопроводу - 917 км, її власником і оператором є російський "Газпром", вона з'єднає газопровід "Північний потік" із системою газопостачання Росії. Два газопроводи-відводи з Грайфсвальда на південь і захід Німеччини загальною довжиною 850 км будуть побудовані компаніями Wingas і E. ON Ruhrgas.

Основною базою природного газу для "Північного потоку" є Південно-Російське родовище, проектна потужність якого становить 25 млрд куб. м газу на рік. Родовище розташоване в Красноселькупському районі Ямало-Ненецького автономного округу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram