ГоловнаЕкономікаДержава

Україна може отримувати з Німеччини російський або норвезький газ

НАК купуватиме газ у збиткової компанії.

Україна може отримувати з Німеччини російський або норвезький газ
Фото: www.nedelia.lt

Німецька RWE, в якої НАК "Нафтогаз Україна" планує купувати газ, своєю чергою, отримує його переважно з Росії, Норвегії, Нідерландів і Великобританії. Однак основними постачальниками є все ж Росія та Норвегія.

За даними РБК, загальний портфель закупівель газу RWE становить приблизно 45 млрд куб. м на рік, з яких 20 млрд куб. м - закупівлі за довгостроковими контрактами з прив'язкою ціни газу до вартості нафти й умовою "бери-або-плати". На російський газ припадає 36% закупівель RWE за довгостроковими контрактами, норвезький - 31%.

Закупівлями і перепродажем газу займається підрозділ RWE Supply & Trading. 2011 року він зазнав операційного збитку на 800 млн євро порівняно зі збитками на 21 млн євро 2010-го.

Негативні результати RWE Supply & Trading пов'язані зі збитковими газовими контрактами з прив'язкою до вартості нафти. Компанія змушена закуповувати газ у таких виробників, як "Газпром" і норвезька Statoil, за цінами, корелюючими з високими цінами на нафту, а продає його кінцевим споживачам значно дешевше.

2012 року RWE Supply & Trading очікує повторити операційний збиток, оскільки диференціал між контрактними цінами на газ та вартістю на спотовому ринку збережеться.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз" підписав з RWE Supply & Trading рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу.

Угода створює юридичні основи для можливих поставок природного газу НАКу з боку RWE і водночас не містить зобов'язань сторін щодо обов'язкового здійснення покупки або продажу енергоресурсу.

Ціни, обсяги поставок, а також зобов'язання сторін щодо постачання газу визначатимуться окремими контрактами після їх узгодження і підписання обома компаніями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram