ГоловнаЕкономікаДержава

ПАР не позичала коштів на чемпіонат з футболу, а Україна позичає

Україна та Польща активно готуються до зустрічі фінальної частини Єврочемпіонату. Вже 8 червня 2012 року варшавська арена прийме перший поєдинок за участі європейських збірних. Саме останні місяці підготовки вирішать рівень проведення турніру.

ПАР не позичала коштів на чемпіонат з футболу, а Україна позичає
Фото: Макс Левин

Проте вже сьогодні організаторам ЧЄ-2012 в Україні вже є чому повчитись та зробити висновки, враховуючи досвід колег із Африки. Рік тому Південно-Африканська Республіка (ПАР) виступила господарем Чемпіонату світу з футболу.

Днями Надзвичайний та повноважний посол ПАР в Україні Андріс Фентер зустрівся із журналістами. Чиновник поділився здобутками та досвідом першої країни африканського континенту, яка організовувала спортивний захід подібного масштабу.

Варто підкреслити, що для функціонерів із FIFA було досить ризикованим проводити футбольний турнір в Африці. По-перше, географічна віддаленість ПАР від економічно розвинених Європи, Сполучених Штатів та інших держав. По-друге, за популярністю футбол в цій країні значно поступається регбі, що могло спричинити пасивність до організації турніру з боку місцевого населення. По-третє, близько 40 %, переважно темношкірих мешканців ПАР, проживає за межею бідності, в країні панує безробіття. Така тенденція призводить до криміногенної ситуації в регіоні, що могло скласти загрозу для вболівальників та гостей Чемпіонату.

Не зважаючи на це, у 2004 році шляхом голосування країна таки виборола право на проведення Чемпіонату. Тоді конкуренцію ПАР склали Єгипет та Марокко, які не набрали достатньої кількості голосів.

Згідно вимог FIFA, за 6 років окрім доріг, аеропортів та готелів, організатори мали підготувати 10 стадіонів для проведення 64 футбольних матчів в рамках ЧС-2010. 4 спортивні арени господарі будували з “нуля”. За словами Надзвичайного та повноважного посла ПАР в Україні Андріса Фентера, проведення футбольного чемпіонату дозволило в минулому році збільшити ВВП країни майже на 4 млрд. євро. Всього ж прямі витрати на організацію Чемпіонату склали 3,5 млрд. євро. За ці кошти було зведено 4 нових та підготовлено 6 діючих стадіонів, відремонтовано та прокладено більше 1 тис. км. доріг, здійснено реконструкцію аеропортів у приймаючих містах.

Цікавим, з точки зору залучення інвестицій, є досвід реконструкції стадіону Ellis Park у Йоханесбурзі. У 2008 році компанія “Coca-Cola” сплатила організаторам $ 58 млн, аби арена містила назву відомого бренду. З тих пір 60-тисячний стадіон отримав офіційну назву “Coca-Cola Park”.

Із 10 задіяних під час Чемпіонату спортивних арен на сьогоднішній день два є нерентабельними. На інших стадіонах, окрім футбольних поєдинків, проводяться ігри з регбі та організовуються різноманітні концерти.

За словами Андріса Фентера, важливою перевагою стала й популяризація туристичної привабливості ПАР. Протягом двох місяців проведення Чемпіонату країну відвідали близько 500 тис. туристів та вболівальників. Саму ж подію висвітлювали 20 тис. представників ЗМІ.

Також посол підкреслив, що в ході підготовки до турніру країна не позичала коштів міжнародних інституцій. Та висловив сподівання на успішне проведення фінальної частини європейської першості в Україні.

Згідно останніх змін до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні Євро-2012, організація Чемпіонату обійдеться у 110 млрд грн. З цієї суми більше половини коштів - 61 млрд грн - передбачається виділити із державного та місцевих бюджетів.

За даниими аналітиків Dragon Capital, всього до проведення чемпіонату 2012 року уряд випустив єврооблігації під державні гарантії на суму 6 млрд грн. Вартість запозичень складає 6-8% річних. Лише в квітні цього року держструктура "Укрєвроінфапроект", яка опікується підготовкою до Чемпіонату, розмістила єврообондів на суму $690 млн. з терміном погашення протягом 7 років. Згідно постанови Кабміну № 387 від 6 квітня 2011 року запозичення в рамках підготовки до ЧЄ-2012 здійснюються ДП “Фінансування інфраструктурних проектів”.

В свою чергу, відповідальний за організацію турніру віце-прем’єр-міністр Борис Колесніковнаголосив, що прямі витрати на підготовку не перевищать $750 млн. За його словами, ці кошти передбачені на зведення двох стадіонів у Києві та Львові. “Решта, за великим рахунком, жодного відношення до Євро не має. Все інше ми і так мали будувати” – підкреслив чиновник.

Але в будь-якому разі, розраховуватись за організацію вечірки доведеться також і після 2012 року. Питання в тому, наскільки грамотно українська влада скористається перевагами від проведення Чемпіонату в Україні. Адже в даному випадку заробітки вимірюються не лише фінансово.

Що стосується решти претендентів на пиріг “Євро-2012”. Варто підкреслити, що завдяки ЧС-2010 FIFA заробила $ 3,2 млрд. Левову частку доходів склав продаж прав на телетрансляцію поєдинків. Також в плюсі залишились і традиційні спонсори чемпіонатів: McDonald’s, Carlsberg, Samsung та ін.

В Україні під час Євро-2012 ситуація буде схожою. Нещодавно представники УЄФА заявили про намір заробити 1,3 млрд. євро. З цієї суми 840 млн. євро. надійде від продажу прав на трансляцію.

Що отримають господарі європейської першості з футболу та пересічні громадяни дізнаємось вже за рік.

Николай ВоробьевНиколай Воробьев, Center for Eastern European perspective
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram