ГоловнаКультура

У рамках Гогольфесту працюватиме арт-сквот

Простір для художників обладнали в покинутій будівлі, де раніше була студія "Борисфен".

У покинутій будівлі кінокопіювальної фабрики, де раніше також діяла анімаційна студія "Борисфен", у рамках фестивалю "Гогольфест" працюватиме арт-сквот.

Після того, як фестиваль закінчиться, будівлю знесуть.

Як розповіли організатори на прес-турі, ArkSquat працюватиме цілодобово, і вже зараз у ньому живуть і творять 100 осіб. Кожному творцеві надали стіну для роботи, розетку на 220В і фарбу.

"В Україні це такий єдиний сквот. Так, проект буде знищено після закінчення фестивалю, тому ми робимо акцент на процесі, а не на кінцевому результаті. Саме його можна буде побачити із 7 по 17 вересня", - розповів куратор проекту Максим Демський.

Сквот зустріне своїх відвідувачів великою муралом-мандалою, що охопить увесь фасад будівлі. Проект називається F.А.T. - Free Art Territory. Над його втіленням працюють художники об'єднання Artheaven - Space Іmagination Максим Зайцев, Роман Полієнко, Ілля Кудиненко. Координатор - Рус Колмиков.

Побувати можна буде і в бомбосховищі поруч зі сквотом. Увесь будинок - це творча лабораторія, кожен коридор у якій веде до різних кімнатах зі своїми історіями. Тут старе зустрічається з новим, мультиплікаційні звірі на стінах, створені ще за часів роботи "Борисфена" - із зовсім новими арт-об'єктами. У будівлі збереглося багато речей з минулого, і всі вони задіяні у творчому процесі. У сквоті також будуть функціонувати їдальня і хостел для творців і відвідувачів.

Можна буде побачити майстерню Жанни Кадирової "Секонд-Хенд", де буде розказана історія самого будинку на прикладі створених об'єктів. Крім того, у сквоті створять арт-простір під керівництвом Вікторії Бурлаки, арт-проекти "Безпечний сон" як осмислення феномену відпочинку і "Злива", що ґрунтується на легенді про Всесвітній потоп з Книги Буття, від Вальдемара Клюзка.

У самому Центрі Довженка, який буде однією з локацій Гогольфесту цього року, працюватимуть театральна сцена і кіномайданчики.

Театральна програма буде представлена театральною резиденцією від ЄТК (Європейської Театральній Конвенції) і почне свою роботу з 1 вересня. У ній візьмуть участь п'ять європейських театральних режисерів: Пітер Кант (Великобританія), Катаріна Шенк і Шарлен Марков (Німеччина), Автанділ Діасамідзе і Ана Цуцкарідзе (Грузія).

Нагадаємо, що ГОГОЛЬFEST цього року відзначає своє десятиріччя. Події фестивалю пройдуть у трьох локаціях - у Центрі Довженка, ВДНГ і Театрі на Подолі - з 7 по 17 вересня.

З розкладом, вартістю вхідних квитків GogolFest і ArkSquat можна ознайомитися на сайті фестивалю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram