ГоловнаКультура

Темою Книжкового Арсеналу буде природа сміху і політичний карнавал

Приводом для вибору такого фокуса стало 175-річчя виходу "Енеїди" Котляревського.

Темою Книжкового Арсеналу буде природа сміху і політичний карнавал
Фото: Книжный Арсенал

Літературний ярмарок Книжковий Арсенал, який пройде цьогоріч усьоме, оголосив головну тему - "Сміх. Страх. Сила".

Про це повідомляє прес-служба.

"У цьому році говоримо про природу сміху, його багатогранність і вирішальну роль під час кризи, як ми сміємося сьогодні, коли звичний світ дезінтегрується, і чи можна сміятися в такий час, - ідеться в описі теми. - Фокус-тема під назвою «Сміх . Страх. Сила» об'єднає дискусії про політичний карнавал, чорний гумор і явища, над якими сміється український інтернет".

Приводом для вибору саме такого фокуса стала 175-річна річниця виходу повного видання "Енеїди" Івана Котляревського.

На Арсеналі представлять нові погляди на цей текст - через театр (буде представлена нова постановка харківського театру "Арабески"), перформанс за участю Юрія Андруховича, візуальне мистецтво та навіть гастрономію.

Очікується, що на Книжковий Арсенал приїде понад 50 письменників з різних країн світу. Цього року на ярмарок запросять представників великих літературних фестивалів. Так, Бірмінгемський літературний фестиваль заявлений з окремою кураторською програмою на Арсеналі.

Серед гостей ярмарку - Джозеф Макелрой (США), Аскольд Мельничук (США), Джонатан Коу (Великобританія), Франц Голер (Швейцарія), Мартін Поллак (Австрія), дзвінко Каранович (Сербія), Карл Шльогель (Німеччина), Анжей Фрішке (Польща), Анна Хьоглунд (Швеція), Іржі Гаїчек (Чехія), Девід Саттер (США), Аугільд А. Сульберґ (Норвегія) та інші.

На Книжковому Арсеналі також пройде кураторська програма Оксани Забужко "Розкажи мені про мене", яка буде присвячена літературі в світі, "який перестав бути зрозумілим". "У світі, де стрімголов згортаються зони комфорту, війни спалахують без оголошення, кризи стрясають країну за країною, і ні у кого немає зрозумілого пояснення, ні що з цим робити, ні як до цього дійшло, бо всі, включно з «десижин-мейкерами», були впевнені, що «з нами такого трапитися не може»?" - йдеться в кураторському тексті письменниці. В рамках програми Забужко проведе бесіди з Ольгою Токарчук (Польща), Аскольдом Мельничуком (США), Хайке Марією Йогенінґ (Німеччина) і Сергієм Сингаєвським (Україна).

Куратором музичної програми на Книжковому Арсеналі стане Алла Загайкевич. У програмі - події Міжнародного проекту експериментальної електронної музики та медіа-арту "EM-VISIA".

7-й Книжковий Арсенал пройде з 17 по 21 травня в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram