ГоловнаКультура

Музей російського мистецтва в Києві перейменовано в Київську картинну галерею

Співробітники музею були проти.

Музей російського мистецтва в Києві перейменовано в Київську картинну галерею
Национальный музей "Киевская картинная галерея"
Фото: afisha.mail.ru

Київська міська рада на своєму засіданні в четвер, 2 березня, перейменувала Київський національний музей російського мистецтва. Тепер він матиме назву Національний музей "Київська картинна галерея".

На сайті міськради йдеться, що за це рішення проголосували 84 депутати.

"Музей російського мистецтва, де зараз експонується понад 13 тисяч культурних пам'яток, буде носити свою першу назву. Його відкрили в 1922 році як «Київську картинну галерею». І саме таку назву установі потрібно повернути. Згідно із законодавством, питання зміни назви належить до компетенції засновника музею. Засновником є Київрада, відповідно, рішення про перейменування може бути прийнято без урахування думки співробітників закладу. Але комісія з питань культури зверталася до трудового колективу про проведення зборів з цього питання", - прокоментувала рішення голова постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха.

За її словами, співробітники музею не надали своїх пропозицій.

Київський музей російського мистецтва був відкритий в 1922 році і спочатку мав назву Київська картинна галерея. В основу його колекції покладено націоналізовані художні цінності, зібрані в 1919 році до спеціального музейного фонду. Як зазначив раніше мистецтвознавець Дмитро Горбачов, перейменування музею в 1936 році "було частиною русифікації України в 30-х роках".

13 січня Київський національний музей російського мистецтва висловився проти зміни своєї назви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram