ГоловнаКультура

В Ірпені зруйнували будинок, в якому жив Максим Рильський

Садибу мали  внести в список охоронюваних пам'яток, і зносити її було не можна

У ніч з 20 на 21 липня в Ірпені зруйнували будинок-садибу, в якому жив післявоєнні роки український поет Максим Рильський.

Про це пише видання Музейний простір.

Нинішній власник будинку - якийсь Владислав Равилко - вирішив знести будинок, незважаючи на те, що чиновники з Департаменту культури міста Ірпеня попереджали його про внесення садиби до реєстру культурних пам'яток. Відповідно, без згоди профільного департаменту проводити переобладнання будинку або зносити його заборонено.

Видання зазначає, що на початку робіт зі знесення власник будівлі заявив, що вона є його приватною власністю, а місто не вело з ним ніяких переговорів щодо її викупу. Разом з цим, власник нібито пообіцяв співробітникам департаменту припинити знищення будинку.

Незважаючи на обіцянку 21 липня будівлю було повністю знесено.

Фото: prostir.museum

У 2007 році Комісія з охорони історико-культурної спадщини Приірпіння затвердила реєстр всіх культурно-історичних об'єктів Ірпеня, який не був схвалений сесією міськради. До питання остаточного затвердження списку неодноразово поверталися, але в результаті будинок Рильського - разом з 57-ма іншими об'єктами - отримав статус "об'єкта культурної спадщини" тільки 22 липня.

Євгенія Антонюк, начальник Департаменту культури, національностей та релігій Ірпінської міськради, зазначає, що управління культури подало заяву в міліцію і клопотання в прокуратуру. "Для того, щоб справа набрала обертів, необхідні документальні підтвердження того, що в цьому будинку жив Рильський, - зазначає вона. - Якщо не вдалося зберегти будинок, потрібно зробити все можливе, щоб хоча б саму садибу Рильських зберегти як пам'ятник, а також зробити все для збереження інших пам'яток міста".

Нагадаємо, в січня 2015 року в історико-культурному заповіднику "Межибож", який розташований в Хмельницькій області, впала бічна стіна палацу - пам'ятки архітектури XVI століття. В Україні продовжують руйнуватися пам'ятки культури та архітектури - через нестачу фінансування на реставрацію та їх охорону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram