ГоловнаКультура

Німеччина домагатиметься від України повернення картин із замку в Дессау

Зниклі під час Другої світової війни картини знайшлися в українському музеї

Німеччина домагатиметься від України повернення картин із замку в Дессау
Принц Эдуард фон Ангальт-Дессау с женой

Німеччина вимагатиме від України реституції культурних цінностей, а саме - повернення картин, які під час Другої світової війни зникли із замку у німецькому місті Дессау і вважалися втраченими.

Як повідомляє Prostir.Museum, картини "знайшлися" на сайті Полтавського художнього музею (галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка). Мова йде про шість робіт, у тому числі роботи Лукаса Кранаха-молодшого, датовані XVI ст.

Знахідку помітили випадково, під час підготовки виставки "Кранах у готичному будинку". Переглядаючи сайт Полтавського музею, співробітник німецького фонду звернув увагу на фотографії картин, які походять із родини фон Ангальт-Дессау і донедавна вважалися загубленими або знищеними у роки Другої світової війни. Існувала думка, що ці твори мистецтва конфіскувала і вивезла радянська трофейна комісія.

Німецький принц Едуард фон Ангальт-Дессау повідомив, що звертатиметься до влади своєї країни з проханням порушити питання повернення трофейних творів мистецтва.

"Картини у Полтаві - це лише верхівка айсберга. Понад дві тисячі творів мистецтва, якими володіла родина Анхальт, вивезли у 1946 році до СРСР, швидше за все, в Україну, в тому числі і роботи Дюрера, і Гольбейна, коштовності сім'ї Анхальт, колекції монет та багато іншого", - розповів Едуард фон Анхальт.

У Полтавський художній музей наразі жоден представник принца або ФРН не звертався.

Нагадаємо, під час Другої світової війни з Польщі вивезли 516 тисяч об'єктів культурної спадщини, які країна наразі намагається повернути за допомогою онлайн-реєстру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram