ГоловнаКультура

Українська "Вікіпедія" потрапила в топ-25 найбільш відвідуваних у світі

Сайт розвивається переважно за рахунок добровольців.

Українська "Вікіпедія" потрапила в топ-25 найбільш відвідуваних у світі
Эмблема "Википедии"

За темпами зростання популярності серед 30 найбільш відвідуваних "Вікипедій" українська - на третьому місці і поступається тільки перській (зростання - 88%, 54 мільйони переглянутих сторінок) і арабській (зростання - 55%, 105 мільйонів відвіданих сторінок).

У вересні 2012 року українська "Вікіпедія" стала 24-ю серед найбільш відвідуваних "Вікіпедій" у світі.

Відвідувачі україномовної "Вікіпедії" переглянули 50,5 мільйона сторінок, а це на 41%, або в 1,41 разу більше, ніж рік тому (35,7 мільйона).

Якщо брати до уваги першу сотню найбільш відвідуваних "Вікіпедій", то найкращі показники темпів зростання відвідуваності має "Вікіпедія" казахською мовою - майже втричі, із 3,7 мільйона переглянутих сторінок у вересні 2011 (53 місце в світі) до 10,8 мільйона у вересні 2012 (38 місце у світі).

"Казахська "Вікіпедія" зобов'язана своїм успіхом уряду Казахстану, який доручив видавництву "Казахська енциклопедія" випускати національні енциклопедії на умовах вільної ліцензії Creative Commons ("Із зазначенням авторства - поширення на тих самих умовах"), яка застосовується у "Вікіпедії", - вважають у "Вікімедіа Україна".

Українській "Вікіпедії" держава цього року допомогла вперше: "Вікімедіа Україна" отримала дозвіл Інституту історії України НАН України на поширення матеріалів, розміщених на сайті history.org.ua на умовах ліцензії CC BY-SA.

Переважно ж українська "Вікіпедія" розвивається за рахунок добровольців, які жертвують свій час або гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram