Наслідки одного референдуму

Результати BREXIT хоча дещо і струсонули Європу, однак не були такими абсолютно неочікуваними: давно слід зрозуміти, що шлях ЄС не є абсолютно безальтернативним і в усьому позитивним, тим більше для такого міцного гравця на світовій арені, як Великобританія. Разом з тим, окрім внутрішньополітичних наслідків і тенденцій які виявив референдум, слід відзначити ще і зовнішні.

Фото: Предоставлено Катериной Одарченко

По-перше Великобританія як великий гравець безумовно зацікавлена в Україні, причому більше, ніж її колишні партнери з ЄС. Великобританія - лоббіст посилення тиску на РФ, отож безглуздо ставити питання, чи буде її вихід означати зміну її позицій по Україні - радше навпаки, він означає зміну позицій ЄС. Тепер європейська спільнота вже не матиме такого впливового лоббіста санкцій і тиску на Москву, а буде керуватися лише тими, хто купує у РФ Містралі і досі будує Північний потік. Найголовнішим лоббістом українських інтересів всередині ЄС, схоже, залишилися Литва і Польща.

По-друге: вихід Великобританії спричинив доцентрові тенденції всередині ЄС - у розпорядження західного інформагенства TVP нещодавно потрапив документ з корреспонденції МЗС Франції та ФРН, у якому обговорюється проект створення з ЄС повноцінної держави зі спільною армією, зовнішніми відносинами, валютою, поліцією, правом та іншими атрибутами. Важливо підкреслити наслідок таких дій : повна втрата суверенітету країнами-членами ЄС. Одним з авторів документу є Вальтер Франк -Штанмайєр, очільник німецького МЗС, який неоднократно вирізнявся проросійськими заявами (зокрема, нещодавно заявив що вчення НАТО "Анаконда" провокують Росію, з якої треба знімати санкції і домовлятися).

Таким чином бачимо тенденцію: ЄС летить назустріч Москві, при цьому очікувано намагається образити Великобританію, наприклад один з європолітиків нещодавно заявив, що чисельність країн-членів ЄС не зміниться, адже скоро до його рядів замість Британії приймуть незалежну Шотландію, яка насправді навіть ще не прийняла офіційного рішення про референдум, не те що про саму незалежність. Врешті-решт, єврочиновники і журналісти лякають наслідками виходу з ЄС: скорочення ВВП, зниження рівня кредитної довіри та рівня економіки, однак чи може хтось спрогнозувати, як зміниться у майбутньому економічний стан самого Євросоюзу, який і так хитало з боку в бік? Можливо, британці навпаки відвернули від себе велику катастрофу, яка могла задіти і їх державу? Питання залишається відкритим і його неодмінно треба ставити.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram