ГоловнаБлогиБлог Тимура Чмерука

Україна та Канада на шляху нових інвестиційних можливостей

У Торонто українська та канадська сторони домовились про можливість відкриття зони вільної торгівлі. Планується, що протягом п’яти років 13,5 млн. канадських доларів підуть на інвестиції та підтримку торгівельних відносин.

Фото: president.gov.ua

Дивною виглядає позиція Міністра фінансів О. Данилюка, який заявив на форумі, що Меморандум з МВФ у нього практично в кишені, а в країні все добре. Можливо, було б все добре, якби не одне АЛЕ. В Україні поглиблюється банальна приватизація державних підприємств, проходить черговий етап земельної реформи, здешевлюється робоча сила, проводиться нібито судова реформа тощо.

У рамках проекту CUTIS хочуть зменшити рівень бідності в Україні шляхом збільшення експорту із України в Канаду та інвестиції Канади в Україну. Однак, як можна цього досягнути, якщо О. Данилюк абсолютно однозначно відкидає ліберальні пропозиції експертів і реальну та дієву податкову реформу. Канадським інвесторам потрібні не популістичні слова, а конкретні пропозиції та можливості безпечного ведення бізнесу в Україні. Також вони побоюються сили нашої корупції та політичної кризи.

Цікаво й те, що більша частина форуму була присвячена високим технологіям та ІТ. Зокрема, канадські інвестори розглядають можливість будівництва сонячних електростанцій у Чорнобильській зоні.

У ІТ сфері зрозуміло, в чому полягає інтерес заокеанської країни - недорога робоча сила, високий інтелектуальний потенціал, нові проекти аутстафінгу для західних проектів тощо. Всі ці дані можна проаналізувати по цій сфері Канади.

Без сумнівів, я однозначно підтримую розвиток нових торгових відносин та залучення багатомільйонних інвестицій в Україну. Але нам знадобитися багато сил і волі, аби не піти шляхом країн сировинних придатків, нездатних до самостійного економічного розвитку.

Тимур Чмерук Тимур Чмерук , Партнер міжнародної інвестиційної компанії «Base capital management», підприємець
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram