ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Ірпінь – місто, яке надихає

Не знаєте де шукати Музу? Ірпінь – місто, де вона оселилася давно і навічно. Зараз тут триває мистецький тиждень з нагоди професійного свята працівників культури. Щодня відбуваються творчі вечори, художні виставки, майстер-класи на будь-який смак. Але, насправді, культурне життя в місті не обмежується одним тижнем. Воно тут завжди бурхливе і різноманітне. І це одна з головних особливостей Ірпеня.

У серпні цього року в Ірпені навіть з’явилося символічне місце – площа Творчого Духу. Посеред неї встановлено однойменну стелу, що символізує неповторну творчу ауру міста. На колонні височіє Муза з лавровим вінком, а п’єдестал оформлений чотирма барельєфами, присвяченими різним видам мистецтва – літературі, музиці, живопису, театру.

Стела Творчого Духу
Фото: надане Володимиром Карплюком
Стела Творчого Духу

Літературні традиції – це те, чим найбільше славиться Ірпінь. Саме тут народився всесвітньовідомий казковий герой Незнайко, придуманий ірпінцем Миколою Носовим. У місцевому Будинку творчості письменників жив, творив і продовжує збиратися весь цвіт української літератури. Два роки тому оновлений парк Письменників уподобали організатори та учасники всеукраїнського поетично-бардівського фестивалю «Ірпінський парнас» і літературного фестивалю Irpin Book Fest. А цього року вперше в Ірпені зібралися фіналісти міжнародного літературного конкурсу «Сузір’я Духовності» з 16 країн світу. У рамках цього проекту ми започаткували щорічну премію імені письменника, режисера, кінематографіста Олександра Столярова, який жив і творив в Ірпені. Цього року премію здобула одеська письменниця Анна Стремінська.

На книжковому ярмарку у парку Письменників
Фото: надане Володимиром Карплюком
На книжковому ярмарку у парку Письменників

А нещодавно з нагоди Дня міста Ірпінь отримав знаковий письменницький подарунок – світ побачила колективна збірка «Римований Ірпінь». До неї увійшла поезія 126 авторів, які писали про Ірпінь. Я не знаю іншого українського міста, якому було б присвячено стільки чудових поетичних рядків.

Окрім славетних літературних традицій, Ірпінь має цікаву художню історію. Тут жили й творили видатні майстри пензля Матвій Донцов, Борис Піаніда, Федір Кричевський, Володимир Сидорук. Іменем художника Сидорука названо реконструйований у 2016 році сквер, а в історико-краєзнавчому музеї йому присвячена окрема експозиція.

Улітку 2017-го народилася традиція проведення художніх пленерів «Намальований Ірпінь». До нашого міста із задоволенням з’їжджаються митці з усієї України. А цього року до них приєдналися й художники з Білорусі, Азербайджану та Литви. Головним натхненником пленерів є заслужений художник України Костянтин Могилевський, який переїхав до Ірпеня і тепер викладає в спеціалізованій школі художнього профілю №1. Активно долучається до цих заходів і нещодавно відкрита у місті школа мистецтв «Irpen ART School».

Під час художнього пленеру «Намальований Ірпінь»
Фото: надане Володимиром Карплюком
Під час художнього пленеру «Намальований Ірпінь»

Музичне життя Ірпеня теж дуже багатогранне. Тут жили і творили видатний український кобзар і бандурист Микола Будник, оперна співачка Оксана Петрусенко, відомий український композитор і педагог Михайло Вериківський. Минулого року ім’я Вериківського присвоєно Ірпінській дитячій школі мистецтв, яка вважається однією з кращих на Київщині. Тут навчається понад 500 учнів, які постійно стають переможцями та лауреатами музичних конкурсів різного рівня – від обласного до міжнародного. А викладачі школи, зокрема Анастасія Лук’яненко, Марічка Тимошенко-Білан, Валерій Пінчук виступають на кращих світових сценах. Приємно, що здобутки школи високо оцінено й на державному рівні. Напередодні Всеукраїнського дня працівників культури Міністр культури України Євген Нищук відзначив директора школи Наталію Дидикіну почесною грамотою за вагомий внесок у розвиток української культури.

Останнім часом в Ірпені активно розвивається театральне мистецтво. Такі колективи як «Браво», «Руда ворона», «Ромео і Джульєтта» не лише успішно працюють, виступаючи на міських сценах, але й достойно представляють Ірпінь на всеукраїнських і міжнародних конкурсах та фестивалях. Протягом останніх двох років особливо відзначилася студія театру і кіно «Ромео і Джульєтта», яку очолює акторка і режисер Ірина Карпенко. Театр неодноразово ставав лауреатом та володарем гран-прі на всеукраїнських конкурсах та вже двічі поспіль здобував перемогу на міжнародному театральному фестивалі у Болгарії. Крім того, Ірина Карпенко вже три роки поспіль проводить в Ірпені Всеукраїнський театральний фестиваль «Шлях до успіху», який збирає на одній сцені юні таланти з різних куточків України.

Звичайно, це далеко не всі творчі здобутки, якими міг би похвалитися Ірпінь. За кожною нагородою, за кожною зіграною сценою, виконаною мелодією чи написаною книгою стоїть великий талант і щоденна праця творчих людей. Щиро вітаю працівників культури з професійним святом і дякую всім, хто робить наше життя наповненим і яскравим!

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram