Виховуємо європейське суспільство: в Ірпені формується штаб громадських інспекторів

Тим, хто спалює листя, не прибирає сміття або розвішує на деревах рекламу, доведеться змінювати свої звички. Перевихованням недбайливих господарів і керівників в Ірпені займуться громадські активісти.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Ми поставили перед собою непросту мету – за рік зробити Ірпінь найчистішим містом України. Прийняли нову програму благоустрою, запустили Муніципальну варту. Тепер ідемо далі – створюємо штаб громадських інспекторів. Їхню діяльність організовує та координує комунальне підприємство «Контроль благоустрою міста».

Відбором громадських інспекторів займаємося спільно з Громадською радою при виконавчому комітеті Ірпінської міської ради. Після проходження співбесіди кандидатів погоджує виконком. Минулого тижня ми затвердили першого громадського інспектора з благоустрою Ірину Мургу. Вона – заступник голови Громадської ради, голова громадської організації «Центр захисту тварин». Тому добре знайома з проблемами благоустрою і орієнтується в необхідній законодавчій базі, що є однією з вимог до громадських інспекторів.

Наші інспектори матимуть спеціальні посвідчення, працюватимуть на громадській основі та збережуть за собою основне місце роботи. Але замість грошей, як би гучно це не сприймалося, вони отримають значно більше – можливість реально покращити світ навколо себе, зробити Ірпінь чистішим, а громаду – відповідальною.

В обов’язки громадських інспекторів буде входити перевірка закріпленої за ними території, дотримання на ній правил благоустрою. З порушниками будуть проводити роз’яснювальну роботу. Також активісти отримають повноваження складати протокол про порушення і подавати їх до адміністративної комісії при виконавчому комітеті Ірпінської міської ради для притягнення винних до відповідальності. Далі буде запускатися механізм штрафів.

Для відчутного результату від такого нововведення необхідно, щоб громадські інспектори працювали у кожному мікрорайоні. Ще краще – у кожному дворі багатоповерхових будинків. Тому ми покладаємо особливі надії на керівників ОСББ. Це, як правило, активні та відповідальні люди. І запропонований нами додатковий юридичний механізм може суттєво розширити їхні можливості.

Я хочу наголосити, що громадський інспектор – це ні для кого не ворог. Навпаки. Це людина, яка допоможе нам стати кращими, зробити наше місто частиною Європи. Пам’ятаєте, як нас виховували наші батьки? Вони казали: прибери кімнату, викинь обгортки від цукерок у смітник, вимий взуття… І завдяки щоденним вказівкам ми ростемо достойними людьми.

Так і тепер. Нам потрібно виховати в собі європейців. Для цього ми й створюємо громадських інспекторів. Кожному з нас час від часу потрібно вказати на помилку. Якщо ми будемо правильно і зважено сприймати зауваження, то станемо кращими. І наше місто стане затишним і чистим, як справжнє європейське містечко.

Оголошення про набір громадських інспекторів знаходиться за посиланням. Подати заявку може кожен, кому є 18 років, хто має досвід роботи у сфері благоустрою та юридичну освіту, або просто – велике бажання жити у красивому і затишному місті. Чекаємо всіх небайдужих, готових працювати для нашого Ірпеня.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram