ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

Так рахували бюджет, що заплуталися – або Які вони, реальні показники Державного бюджету у 2014 році

Верховною Радою України за поданням прем’єр-міністра України М. Азарова 16.01.2014 прийнято Державний бюджет на 2014 рік. Основні макроекономічні показники, на підставі яких він був розрахований, були популістичними та значно завищеними. Його можна було охарактеризувати, як бюджет:

1. Соціального спрямування перед виборами Президента 2015 року (підвищення соціальних стандартів: прожиткового мінімуму на одну особу та мінімальної заробітної плати – 6,8%, встановлення преференцій для окремих категорій населення за рахунок залучення кредитних коштів Російської Федерації та внутрішнього ринку капіталу).

2. Неефективне використання коштів на заходи, які є не першочерговими для економіки України, що знаходиться в кризовому та переддефолтному стані (виплати по боргам у 2014 становлять 95,5 млрд.грн. або 24,1% від запланованих доходів до Державного бюджету).

Фото: Макс Левин

27.02.2014 Верховна Рада України призначила новий склад Кабінету Міністрів України на чолі з Прем’єр-міністром України А. Яценюка, який в той же день оприлюднив Програму діяльності Уряду. З метою стабілізації бюджетного процесу та отримання коштів фінансової допомоги від міжнародних фінансових організацій та країн, Уряд розробив зміни до Державного бюджету, які 27.03.2014 затвердила Верховна Рада України (проголосували 228 народних депутатів України з фракція «Батьківщини», партія «УДАР», Група «Суверена европейська Україна» та «Економічний розвиток», фракція «Свобода» та позафракційні).

Необхідність перегляду основних макроекономічних показників, на яких здійснювався розрахунок Державного бюджету зумовлювалося їх не реалістичністю. Багато незалежних вітчизняних та іноземних експертів, в тому числі Міжнародний валютний фонд вказував. Зокрема, МВФ прогнозував номінальний ВВП у 2014 році в розмірі 1 503 млрд. грн. (Урядом завищив на 150 млрд. грн.), що призводило до завищення показників надходжень та витрат державного бюджету орієнтовно на 30 млрд.грн. (або 7,6% від доходів Державного бюджету). Таблиця порівняння основних макроекономічних показників Державного бюджету Урядів А. Яценюка та М. Азарова додається.

Порівняння показників Державного бюджету України на 2014 рік внесених різними Урядами

На підставі аналізу поточної економічної та політичної ситуації в країні Уряд А. Яценюка очікує падіння валового внутрішнього показника на -3,0% (в той час як Уряд М. Азарова, завищуючи показники, показував зростання його на +3,0%) в першу чергу через скорочення експорту товарів з України на -3,1% в річному виразі. Зменшення експорту призведе до падіння промислового виробництва в першу чергу в експортоорієнтованих галузях: у металургійній промисловості, машинобудуванні, хімічній промисловості, очікується зменшення виробництва у харчовій галузі через торгівельну війну, яку розпочне Російська Федерація.

Проте, враховуючи військову інтервенцію Росії в АР Крим, дестабілізацію ситуації на сході України та початок торгівельної війни РФ – дані макропоказники виглядають оптимістичними. Оскільки падіння ВВП та промислового виробництва може бути більшим.

Урядом А. Яценюка прийнято непопулярне рішення про зменшення видатків Державного бюджету на суму 25,5 млрд. грн. (або на 5,8% від показника доходів державного бюджету), зменшення доходів на суму 22,4 5 млрд. грн. (або на 6,0% від показника доходів державного бюджету) та зменшення дефіциту бюджету на 3,0 млрд. грн. (до 68,5млрд. грн.).

Натомість збільшений показник граничного обсягу державного боргу на 78,6 млрд. грн. (до 664 млрд. грн. або 43,5% від ВВП), за рахунок:

1. надання у 2014 міжнародними фінансовими організаціями/ країнами кредитних коштів для стабілізації економіки на суму 38,1 млрд. грн.;

2. надання права Уряду здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики понад обсяги визначені в додатку 2 Бюджету (з подальшим придбанням їх у державну власність в обмін на акції додаткової емісії державних банків);

3. відшкодування податку на додану вартість платникам (задекларовані до відшкодування до 1 січня 2014 підтверджені перевірками) шляхом оформлення зобов’язання облігаціями внутрішньої державної позики.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram