ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Заява щодо наміру групи Палати депутатів Італійської Республіки відвідати тимчасово окуповану територію Криму

Обурені наміром італійських депутатів відвідати Крим восени. Від групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою надіслали фракції «Рух 5 зірок» нашу заяву, де закликали не порушувати норми міжнародного права і не підтримувати дії агресора своїм візитом до анексованого Росією півострова. Сподіваємось на виваженість італійських колег та подальший розвиток співробітництва між нашими країнами, в тому числі щодо вирішення питання звільнення окупованих територій України, відбудови їх інфраструктури та відновлення на них нормальних умов життя для наших громадян.

«Ми, члени Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою, глибоко шоковані рішенням окремих депутатів парламенту Італійської Республіки відвідати тимчасово окуповану та анексовану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим у складі делегації від «Руху 5 зірок». Інформація про таки візит розміщена безпосередньо у офіційному інтернет-блозі Лідера «Руху 5 зірок» Беппе Грілло (beppegrillo.it).Слід зауважити, що Автономна Республіка Крим є невід’ємною частиною території України, анексованою Російською Федерацією із застосуванням військових підрозділів та з порушенням основоположних принципів міжнародного права, дво- та багатосторонніх угод, зокрема: Статуту ООН (1945), Хельсінкського заключного акту НБСЄ (1975), Будапештського меморандуму (1994), Договору між Україною та Російською Федерацією (1997).

Міжнародне співтовариство, відстоюючи норми міжнародного права, ухвалило ряд резолюцій на підтримку територіальної цілісності України та невизнання кримського референдуму, зокрема: Генеральна Асамблея ООН, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), Рада Європи, Європейський парламент, Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Венеціанська комісія, Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ.

Країни ЄС, поважаючи територіальну цілісність України, як на Донбасі, так і в Криму, сприяють зусиллям, спрямованим на мирну реінтеграцію тимчасово окупованих районів у конституційний і правовий порядок України.

У відповідь на анексію Криму країни Євросоюзу, США та ряд інших держав застосували проти Росії економічні санкції та персональні обмеження стосовно окремих посадовців. Нині Україна визнала тимчасово окупованою територією не лише Автономну Республіку Крим, але й частину Донбасу, яка перебуває під контролем російських військ та місцевих бойовиків.

Високо цінуючи виявлений інтерес до існуючих проблем тимчасово окупованої та анексованої Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим, пропонуємо в подальшому для розвитку дружнього двостороннього співробітництва спільно шукати шляхи їх вирішення з безумовним дотриманням норм міжнародного права.

Ми запрошуємо Вас та інших депутатів і сенаторів Італійського Парламенту відвідати Україну, провести ряд зустрічей у місті Києві та прилягаючих до зони конфлікту територіях, зокрема, з депортованими представниками корінного народу Криму (кримських татар) та вимушеними переселенцями, щоб Ви побачили на власні очі наслідки російської агресії.

Глибоко переконані, що подальший розвиток широкомасштабного діалогу між Україною та Італією матиме велике значення наших народів, а відтак щиро закликаємо Вас бути об’єктивними та дотримуватися норм міжнародного права».

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram