Спецтема

Заводівка. Одеська гробниця та останній пам'ятник Кірову

Біля Березівки Одеської області, розташувалося маленьке село Заводівка, яке місцеві називають ЗаводОвкою. Нічим не примітне селище, окрім гробниці Раухів, старої церкви і донедавнього часу — пам'ятника Кірову.

Від Березівки до Заводівки часто їздять маршрутки, також можна зловити попутку — до села всього 9 км. Село засноване у 1799 році вихідцями з Чернігівщини та мало назву Петрівка на честь землевласника - графа Петра Завадовського. Після смерті графа Завадського, село перейшло до династії Раухів, які збудували в селі свою резиденцію та гробницю.

Якщо їхати з Березівки, то біля кінця села є поворот наліво. Вам туди. Вдалині ви побачите розвалини церкви, поруч — гробницю, а за нею — дореволюційний міст.

Церкву Святих Петра і Павла збудував у 1808 році брат Петра Завадовського, а знищили її під час радянської влади. “Ті, хто її руйнував, пішли туди набагато раніше строку з ріднею” - показуючи на землю, задоволеним голосом сказав мені місцевий житель.

У той же рік був збудований міст через річку Тилігул, який зберігся до сьогодні. Міст розташований за церквою, і судячи з ям на мосту та відсутності нормальної дороги, жодного разу не ремонтувався і не планується ремонтуватися.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Поруч з церквою колись була ціла гробниця Раухів, яка зараз розграбована. Про пам'ятку нагадують лише плити та шматок входу до маєтку. Шкода, що такі історичні будівлі знаходяться у такому жахливому стані.

Гробниця Рауха це добре, але до чого тут Кіров?

Фото: Александр Рудоманов

Прямо навпроти будинку культури, гугл-карта мені показувала пам'ятник Кірову. Я не зовсім це вірив, але дійсно, на місці виявилася скульптура, щоправда без таблички. Саме відсутність таблички дала можливість сільраді морозитися від демонтажу пам'ятника, щоправда недовго. Після нашої новини пам'ятник було демонтовано.

На цьому моя подорож селом була закінчена, а попутка за десятку мене довезла до Березівки. До нових зустрічей!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram