Свій до свого по своє

«Quo vadis» - казали латиняни у свій час. На сьогодні опісля новорічних свят маємо ситуацію, коли влада взяла тактику "само розсмокчеться", підкріплену точковими ударами по головних активістах. Їдучи в потязі, на заклик загальної мобілізації, оголошеної штабом Майдану на 15 січня, вирішив поділитися своїми думками стосовно подальших кроків та актуальних напрямків роботи.

Фото: Макс Левин

Діяти! Це слово сьогодні актуальне як ніколи. Довести Януковичу і прихвосням – «Не розсмокчеться!!!» Усі активні люди, що стали на Майдан на герць з Системою, повинні розуміти - або ми її, або вона нас! Передусім на сьогодні, Майдан потребує подальшого щоденного підживлення з Галичини, вільними людьми, котрі можуть стояти і день, і ніч. Свою справу роблять і мають далі робити представники опозиції у Верховній раді. Прийняття запропонованого владою державного бюджету, зі збільшенням коштів на утримання силовиків буде провалом, в першу чергу, переговорних здатностей, та свідчитиме про відсутність реальних важелів в "пікові" періоди впливати на прийняття рішень.

Затягування з механізмами висунення єдиного кандидата та, власне результатом у вигляді кандидатури, яка брала б на себе серйозні гарантії, сьогодні вже навряд чи є виправданим, попри ряд засторог щодо дій влади у такому випадку. Де-юре – майбутній кандидат від Майдану, а де-факто – Президент України здатний в зовсім іншому режимі впливати на усю державну вертикаль, силовиків, "владу та гроші імущих" в Україні та на зовнішній арені.

Ці питання порядку денного Майдану сподіваюсь розуміють та підтримують усі.

Проте є ще одне вкрай важливе питання. Майдан народив величезну кількість новоявлених активістів, здатних боротися не за шаблоном. Контрсистемна сила спротиву лякає владу найбільше. Автомайдан змусив чільних представників та холуїв режиму, годинами відволікатися на розмови з родиною та думки quovadis. Влада настільки злякалася зростаючого авторитету Церкви, що розпочала наступ у сталінських традиціях на УГКЦ.

Попри прийняття закону про звільнення від відповідальності, страх влади далі сковує руки правоохоронцям, і ті не відпускають безневинних людей з-за грат та продовжують кримінальні провадження, відкриті проти учасників акцій протесту. Наголошую на тому, що це роблять не якісь там міфічні януковичі, а наші, місцеві працівники прокуратури та міліції. Тому, на сьогодні, одним з найважливіших питань є розвиток і поширення системи колективної безпеки. Безпеки тих громадських активістів, що вже відгукнулися чи відгукнуться на заклик мобілізації Майдану. І отут є вкрай важливою робота депутатів місцевих рад, людей з юридичною освітою, адвокатів, колишніх вихідців з правоохоронної системи. Кожному представнику влади та правоохоронних органів, що чинить неправомірні дії та переслідує учасників Майдану – всі ми маємо нагадати досвід Польщі, коли міліціонерів засудили за події двадцятирічної давності. Про це мають пам'ятати не тільки вони, а і їх родини. Ми будемо в ЄС, а там терміни службових злочинів саме такі!

Хочу поділитися власним досвідом роботи у даному напрямку. Передусім веду діяльність, спрямовану на примушування правоохоронних органів прокуратури діяти в законному руслі і виконати положення Закону України про звільнення учасників мирних акцій Майдану від відповідальності. Як би не відпиралися на самій горі усілякі пшонки та іже з ними - duralexsadlex. Кожний слідчий, котрий веде розслідування у 9 відомих мені кримінальних провадженнях нарівні з прокурорами та керівництвом ГУ МВС, що вже отримали звернення з вимогою наведення правового порядку по другому колу, отримає детальні роз'яснення, чому незаконно далі вчиняти дії в розріз з нормами Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» та Кримінально-процесуального кодексу. Причому складені не мною, а заслуженим юристом України, багатолітнім працівником органів прокуратури. Їхні відповіді засвідчені підписами будуть зі скаргами посилатися далі, а найголовніше - чекатимуть часу може завтра, а може за 10 років, коли за незаконні дії наступить відповідальність.

Наступний напрям. Рушійною силою, з якою влада бореться шляхом цинічної фальсифікації документів посадовими особами Державної автоінспекції став Автомайдан. Гадаєте це тільки в Києві ДАІшники остаточно втратили совість? Аж ніяк! І у нас є хруні, котрі на підставі сфальшованих протоколів протизаконно приходять додому до водіїв, що їздили у Межигір'я в гості до Януковича, і пробують, з порушенням закону, складати протоколи про нібито вчинені адмінпорушення. А далі у нас мають знайтися хруні судді, котрі, позичаючи в сірка очі, слухняно штампуватимуть рішення про позбавлення прав і так далі.

Не вірите? Майор міліції Цимбрило у Львові приходив так до отця Михайла Димида, викладача Українського католицького університету, котрий відправляє на Майдані, брав участь у Автомайдані у Межигір'ї і нібито, як і сотні інших "не зупинився на вимогу інспектора". І кого цікавить, що інспектор, напевно, сидів в кущах за 100 метрів від траси просто переписуючи номери машин, що насмілились порушити святе для можновладців - спокій у їх царських обійстях. Про всі схожі випадки прошу повідомляти - весь інструментарій, щоб створити умови для таких даівців і забезпечити захист, ми вже маємо готові.

Потребують жорсткої і миттєвої реакції і окремі випадки тиску на громадських активістів. Опісля затримання з застосуванням сили і перевищенням службових повноважень працівниками ГУ МВС України у Львівській області, львівського фотографа Олега Панаса, за моїми зверненнями триває друга перевірка. Буде третя, нові докази, відео і так далі. Ми маємо йти до кінця, щоб захистити СВОЇХ! А ті хто служить Системі мають обрати шлях - чинити по закону чи по зову Системи. До речі, в Україні посиленими темпами створюється мережа колективного захисту СВОЇ, я вже став її учасником і запрошую Вас приєднуватися.

Якщо Вам відомі випадки переслідувань активістів Майдану на Львівщині, неправомірні дії щодо них, вчинені правоохоронцями–звертайтеся [email protected], www.facebook.com/ganushchyn. На цій же сторінці депутати місцевих рад можуть знайти зразки усіх звернень.

І на останнє. Ми всі маємо бути готові, що Майдан – це надовго. Як – щодо досягнення поставлених цілей, бо влада не думає здаватися, – так і задля подальших перетворень країни. То ж діяти треба зараз, робота є кожному. Слава Україні!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram