ГоловнаБлогиБлог Олега Канівця

Януковичу, убережіть себе від ганьби. Відхрестіться від Кохана!

Лист Мінкульту до Української греко-католицької церкви інакше як погрозу розглядати не можна. Своєю цидулкою міністерство погрожує заборонити церкву, яка через століття жорстокого тиску пережила десятки московських царів, вистояла під пресом інших імперій, загартовувалася десятиліттями підпілля і репресій в Радянському Союзі.

Як відомо, лист підписав не міністр, а його перший заступник. У мене таке відчуття, що пан Новохатько мабуть не наважився ставити автограф під, без сумніву, історичним документом. В аннали захотів потрапити його перший заступник Кохан. Його прізвище наші нащадки пам’ятатимуть значно довше за прізвище нинішнього міністра. Можливо Кохану це леститиме, але вже за кілька років у підручниках з історії його прізвище продовжуватиме ряд «поважних» прізвищ Валуєва, Миколи ІІ, Столипіна, Сталіна, Кагановича, Брежнєва.

Лист міністерства культури відображає загострення невиліковної хворобливості нинішньої влади. Їм або все одно, або вони не відають, що роблять. Те і інше нічим хорошим для них не закінчиться.

Греко-католицьке духовенство, попри свою чітку державницьку спрямованість, завжди демонструвало підкреслену толерантність навіть в оцінках дій відвертих україноненависників чи мізантропів з владних кабінетів. Наша церква, напевно, є найменш політично заангажованою, її провідники ніколи не агітували ні за, ні проти конкретних політиків чи партій. Моральна глибина та висока освіченість греко-католицького духовенства є головною запорукою стрімкого зростання популярності церкви.

Не втручаючись у політику, УГКЦ робить послідовні кроки у вихованні зрілого українського громадянина. Впевнений, саме в цьому українські можновладці вбачають основну загрозу в діяльності греко-католицької конфесії. Освічена особистість, яка поважатиме себе та всіх довкола, є основним ворогом будь-якої тиранії. Така Людина є головною загрозою і для українського диктатора.

Український самодержець зі своїми сатрапами мали б розуміти, що знищити церкву рішенням кишенькового суду не вдасться. На це не спромагалися навіть ті, хто почував себе значно впевненіше за нинішнього Януковича. Будь-який тиск на Українську греко-католицьку церкву лише зміцнюватиме її.

Януковичу, щоб убезпечити себе від нової ганьби на увесь світ, звільніть зі скандалом Кохана, впаяйте догану Новохатьку і скажіть, що вас хотіли підставити.

А українській прокуратурі дам підказку. Частенько центральними вулицями міст розгулюють колони паломників з портретами Миколи ІІ та триколорами Російської імперії – так, саме імперії. А ще їх супроводжують, якісь типи в одностроях російських козаків. Інколи вони вигукують гасла принизливого характеру як на адресу нашої держави, так і щодо українців. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram