ГоловнаБлогиЦифра тижня

$5,32 млрд: вартість донорських проектів в Україні за перше півріччя 2017

У першому півріччі 2017 р. в Україні 415 проектів перебували в стадії реалізації в рамках міжнародної технічної допомоги на загальну вартість 5,32 млрд дол. США. При цьому, 20 проектів тривають вже понад 10 років, 68 завершено, а 31 розпочато.

Як свідчать дані Міністерства економічного розвитку і торгівлі, найбільшими донорами України є США - 1,5 млрд дол., ЄБРР –671,1 млн дол., ЄС – 326,5 млн дол., Німеччина –206,9 млн дол., Канада –150,3 млн дол. та Японія –20,9 млн дол. При цьому, 2,3 млрд дол. від усієї суми складає обсяг Чорнобильського фонду.

Найбільше донорської допомоги витрачається на національну безпеку і оборону, ядерну безпеку, урядування та громадянське суспільство, регіональний розвиток, відновлення Донбасу і підтримку внутрішньо переміщених осіб, охорону здоров’я та енергетику і енергоефективність. 

За словами експертів Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД), фінансова допомога, що надається Україні, є вкрай важливою, оскільки вирішує важливі суспільні задачі, що сприяють соціально-економічному розвитку, проте не спрямовані, передусім, на створення доданої вартості. Натомість, реалізація інвестиційних проектів спрямована на досягнення конкретних економічних результатів, що в кінцевому рахунку, приносять зростання доходів держави, створення нових робочих місць і, відповідно, фінансування суспільних неприбуткових проектів та досягнення бажаного соціального ефекту. 

«Сьогодні багато обговорюється потреба щорічного залучення іноземних інвестицій у обсязі 5 млрд дол. (так званий «План Маршалла для України»), що співставне із поточними обсягами міжнародної технічної допомоги Україні. Проте, тут вирішальним фактором є не тільки обсяг, але нагальна потреба координації потоків коштів різного призначення, що надходять в Україну. Інвестиції у пріоритетні для української економіки напрями забезпечать найвищий суспільний ефект від коштів, які вкладатимуться міжнародними партнерами», - пояснюють експерти ІСЕД.

В ІСЕД переконані, що сьогодні в Україні постала потреба у єдиній державній політиці та програмах для визначення цілей й пріоритетів інвестування, відповідно до умов розвитку країни та існуючих загроз. Це сприятиме підвищенню ефективності використання обмежених ресурсів, адже зрозуміло, що реальна потреба в інвестуванні значно більша, ніж 5 млрд дол. щороку, оскільки у 2016 р. обсяги прямих іноземних інвестицій у вітчизняну економіку склали всього 4,4 млрд дол.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram