ГоловнаБлогиБлог Максима Білоусенка

Як ніжинський комунальний ринок розкрадали

На черговому засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради, що пройшло 28 березня 2013 року, серед протокольних питань присутні заслухали доповідь новопризначеного директора комунального ринку, депутата чернігівської обласної ради Вікторію Попову, яка стосувалася фінансового стану комунального ринка та його дочірнього підприємства.

Фото: despravda.com

Попри те, що нове керівництво приступило до виконання своїх обов’язків два дні тому, на підприємстві вже виявлені грубі порушення податкового законодавства, що містять в собі ознаки злочину – розкрадання бюджетних коштів.

За словами Вікторії Попової, вся відповідальність за майже доведення підприємств «Комунальний ринок» та його дочірки «Критий ринок «Прогрес» до банкрутства повністю лежить на попередньому керівництві, яке загнало його в півторамільйонні борги.

Як відомо, до недавнього підприємством керував мешканець смт. Бородянки Роман Прищепа, якого призначав на цю посаду засуджений екс-мер Приходько.

Директор пояснює, що на підприємстві відсутні будь-які первинні та фінансові документи. Штат працівників штучно збільшений в 3-4 рази. Серед порушень зазначається і велика кількість «мертвих душ» - працівників ринку, що отримували заробітну плату, а на роботі не з’являлися взагалі. Заробітна плата керівництва ринків сягала до 9-10 тисяч гривень, при чому такі високі зарплати не оподатковувались.

Був озвучений і той факт, що з банківського рахунку через картку попереднє керівництво зняло близько 200 тисяч гривень.

Головний бухгалтер, який раніше працював на підприємстві, Н. Крамаренко на роботі не з’являється, мотивуючи лікарняним, і якщо вона не з’явиться в найближчий час, то буде звільнена за прогул.

Новим керівництвом також було розкрито основну схему відмивання грошей попередниками. Кошти, що сплачували підприємці у вигляді «готівку в касу», не надходили на рахунки, а просто розкрадалися. Ніжинським підприємцям в обмін на готівку видавалися прості папірці, які нібито свідчили факт сплати готівки підприємству.

Наводилися й приклади вибіркового відношення до підприємців, що здійснюють свою діяльність на ринку. Наприклад, з одних підприємців взагалі не брали орендної плати, по відношенню до інших вона була необґрунтовано занижена або ж завищена.

Не можна оминути і той факт, що нове керівництво не виявило жодних слідів потопу, адже раніше адміністрація ринку не давали фінансові документи слідчим МВС, пояснюючи це тим, що вони були знищені, коли приміщення бухгалтерії було затоплено.

Прикро, що факти, озвучені під час засідання, ніжинці чули вже не вперше. Про це вже протягом півроку заявляли депутати міської ради. У нарощуванні боргів на комунальних ринках члени депутатської комісії по перевірці діяльності комунальних ринків підозрюють про наявність кришування кримінальних схем, розкрадання грошей на ринках з боку деяких посадових осіб ніжинського міськвиконкому та членів колегіального органу виконавчого комітету, що були наближені до тепер вже екс-міського голови.

Керівництво ринку вже готує повний фінансовий звіт підприємств, який буде оприлюднений перед представниками громади на найближчій сесії Ніжинської міської ради. Та чи постане перед судом попереднє керівництво ринків за розкрадання коштів в особливо великих розмірах?

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram